Високопоставен ирански депутат каза в петък, че разблокирането на замразените активи на Иран в чужбина е получило "зелен сигнал“ от западните сили и те ще се върната в страната му по "китайски канали“, предава “Анадолската агенция“.

Али Ализаде, секретар на Комисията по национална сигурност и външна политика на иранския парламент, в интервю за местна информационна агенция Shafaqna в петък каза, че замразените средства са на път за Иран през "китайски канали“, вместо по европейския канал INSTEX.

Инструментът в подкрепа на търговските борси (INSTEX) е търговски механизъм между Иран и Европа, пуснат през януари 2019 г., за да се заобиколят санкциите на САЩ и да продължи търговията.

Законодателят каза, че страните, които са замразили средствата на Иран на стойност милиарди долари, са показали готовност да ги върнат, но са чакали да видят резултата от текущите преговори за ядрено споразумение във Виена.

Той подчерта, че западните сили са дали зелена светлина на този ход, въпреки че не желаят това да се разгласява чрез медиите.

Зелената светлина на Запада, каза Ализаде, също ще позволи безпроблемна продажба на ирански петрол и трансфер на парите обратно в Иран, което според него може да мотивира страните във Виена да приключат преговорите.

Иран има около 100 до 120 милиарда долара, блокирани в чужди страни, включително Южна Корея, Ирак, Япония, Канада и други. Средствата бяха замразени скоро след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от ядреното споразумение от 2015 г. и отново наложи строги санкции срещу Техеран.

По-рано тази седмица Сеул плати 18 милиона долара вноски на Иран от ООН от неговите замразени средства в Южна Корея, ход, който беше одобрен от Министерството на финансите на САЩ. Това се случи дни след като високопоставеният южнокорейски дипломат проведе разговори с главния преговарящ по ядрените въпроси на Иран във Виена.

Превод и редакция: Юлиян Марков