Двете най-големи партии в Сърбия - управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич и Социалистическата партия на Сърбия (СПС) на председателя на националния парламент на републиката Ивица Дачич - решиха да се явят на изборите на 3 април с отделни листи. Това съобщиха пред журналисти в събота двамата им лидери Александър Вучич и Ивица Дачич, цитирани от TACC.

"Решихме да отидем до урните с отделни листи, защото вярваме, че това ще даде максимален резултат и ще привлече повече граждани да гласуват за най-доброто за нашата страна. Това е нашето съвместно решение", каза Вучич, като отбеляза, че след изборите , взаимодействието между партиите ще продължи .

На свой ред Дачич потвърди това решение, добавяйки, че неговата партия ще подкрепи кандидатурата на Вучич за президент: "Ние сме много позитивни по отношение на 10-годишното ни сътрудничество, гордеем се с резултатите, които промениха Сърбия. Преди това се споразумяхме за единна кандидатура за президент. Що се отнася до президентските избори, ако Александър Вучич е кандидат за президент от СПП, то в този случай той отново ще бъде нашият общ кандидат за президент."

На 3 септември 2021 г. Вучич заяви, че партиите ще бъдат готови да продължат сътрудничеството си в следизборния период.

Следващите президентски, както и извънредни парламентарни и извънредни местни избори за Общински съвет на Белград ще се проведат на 3 април 2022 г.

На последните избори, които се проведоха на 21 юни 2020 г., СПП спечели с резултат 60,65% и получи 188 места в парламента. На второ място с 10,38% (32 мандата) е коалицията на Съюза на десните сили и партия Обединена Сърбия на Драган Маркович Палма, на трето място е избирателната листа на Александър Шапич - "Победа за Сърбия" с 3,83%, която получи 11 места Останалите 18 партии и политически движения не успяха да преодолеят прага от 3%, но според закона за националните малцинства в парламента влязоха представители на унгарското, македонското, албанското и други малцинства.

Превод и редакция: Юлиян Марков