ВМРО-ДПМНЕ заяви, че македонският външен министър Буяр Османи и премиерът на страната Димитър Ковачевски бягат от македонската общественост, за да не обявят и споделят какво договарят с България, пише скопското електронно издание “Курир“ в материал, представен без редакторска намеса.

"Пионката Ковачевски е длъжен да отговори, когато е обещал, че българите ще бъдат включени в Конституцията на (Северна) Македония и какво ще получи (Северна) Македония в замяна. Докато българските власти ясно казват, че водят преговори за отваряне на Конституцията на (Северна) Македония и включването на българите в Конституцията и че не преговарят за македонско малцинство в България, има мълчание на пионката Ковачевски за правата на македонците в България. Проектодокументът, който пионката Ковачевски изпрати до българското правителство, чрез своя министър Буяр Османи в отговор на българския пакет 5+1, все още се крие и с това нараства подозрението, че зад кулисите се водят преговори извън съдържанието на Резолюцията, приета в парламента,“ се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ

Те посочват, че няма реципрочност, т.е. равенство, с което Ковачевски и Османи са обвързани с Резолюцията в парламента на (Северна) Македония.

"Отново се договарят само отстъпки от македонска страна и продажба на държавните и националните интереси. Затова незабавно, без да се крият, да публикуват отговорите от пакета 5+1,“ казват от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков