Младият кит, който бе заседнал в плитки води в крайбрежната зона на гръцката столица Атина, е изведен в открито море и е на свобода, съобщи държавната гръцката държавна информационна агенция ANA-MPA.

Водолазите и ветеринарите бяха подпомогнати от частна лодка и от бреговата охрана, които помогнаха за извеждането на животното в дълбоки води.

Става дума за млад клюнест кит на Кювие или Ziphius cavirostris, според ARION, изследователска организация, която предоставя ветеринарни грижи за заседнали китоподобни бозайници. Видът обикновено обитава дълбоки води и не е ясно как е бил ранен и защо е заседнал в района на плажа Алимос в Южна Атина.

В четвъртък китът беше забелязан в плитки води в близкия район на Вулиагмени и бяха извикани водолази, за да го изведат в морето. Първоначално операцията изглеждаше успешна, но животното се върна в плитките води в петък сутринта.

Заместник-министърът на околната среда и енергетиката Йоргос Амирас, който беше на мястото на спасителната операция, каза, че е взета кръвна проба и изпратена за анализ, за да се определи от какво лекарство може да се нуждае животното, докато антибиотик вече е бил приложен.

"Фактът, че се е появил в плитки води, означава, че изобщо не е в добро здраве. В този момент животното страда“, каза той в петък.

Превод и редакция: Юлиян Марков