Gastrade обяви в петък, че е взето окончателно инвестиционно решение за разработване на гръцки терминал за втечнен природен газ (ВПГ), последната стъпка преди да започне изграждането на проекта, пише Kathimerini.

Gastrade разработва плаващо съоръжение за втечнен природен газ край северния гръцки пристанищен град Александруполис, с годишен капацитет от около 5 милиарда кубически метра газ.

Семейство Копелузос, GasLog Cyprus Investments, гръцката газова компания DEPA Commercial, гръцкият оператор на газова мрежа DESFA и "Булгартрансгаз“ имат дялове в проекта, който се очаква да започне да функционира до края на 2023 г.

Gastrade обяви в изявление, че акционерите единодушно са одобрили, че всички изисквания за проекта са осигурени и реализацията му започва.

Съоръжението ще бъде свързано с гръцката газова мрежа чрез 28-километров тръбопровод и ще доставя газ до България и Северна Македония като част от стремежа на Гърция да диверсифицира своите газови ресурси и да се превърне в енергиен център в Югоизточна Европа.

Преводи и редакция: Иван Христов