Властите на Република Сърбия решиха да удължат с 90 дни ограничението на цените на основните хранителни продукти, включително захар, брашно и мляко. Това съобщиха в петък от пресслужбата на правителството на страната, цитиран от Радио и телевизия Сърбия (РТС).

"На днешното си заседание правителството на Република Сърбия прие резолюция за ограничаване на цените на основните хранителни продукти с цел по-нататъшна защита на пазара, т.е. за предотвратяване на изкривявания при формирането на цените на стоките, които са изключително важни за снабдяването на потребителите <. ..> Решението ще бъде валидно в рамките на 90 дни и ограничава цените на производител и цените в търговията на едро и дребно на изброените продукти, така че да не надвишават нивото към 15 ноември 2021 г.“, се казва в съобщението.

Списъкът с продукти включва кристална захар, първокласно брашно в опаковки до 5 кг и брашно първи клас, слънчогледово олио, свинска шунка и пастьоризирано мляко с масленост 2,8%. Доставчиците нямат право да намаляват обема на хранителните доставки под заплахата от глоба от 100 хил. до 2 милиона динара (от 850 до 17 хил. евро) и забрана за дейности за период от шест месеца до една година.

На 30 ноември 2021 г. кабинетът на министрите на Сърбия "замрази“ цените на основните хранителни продукти за 60 дни, за да предотврати пазарните шокове по време на пандемията.

Преводи и редакция: Иван Христов