Ако Русия хвърли силите, които е събрала близо до границата с Украйна, за да нахлуе в съседа си, резултатът ще бъде "ужасяващ“ и ще доведе до значителни жертви, каза висшият американски военен офицер в петък, сравнявайки този момент със Студената война, предава Reuters.

Армейският генерал Марк Мили, председателят на Обединения комитет на началниците на щабове, направи коментарите на фона на дипломацията между САЩ и Русия в по-широкото противопоставяне между Изтока и Запада за Украйна. Москва поиска от НАТО да изтегли войските и оръжията от Източна Европа и да гарантира писмено, че Украйна никога няма да влезе в Алианса.

Вашингтон и неговите съюзници от НАТО отхвърлят тази позиция, но казват, че са готови да обсъдят други теми като контрол на въоръженията и мерки за изграждане на доверие, които биха убедили Русия да изтегли войските си близо до границата с Украйна.

Говорейки на пресконференция в Пентагона, Мили каза, че като се имат предвид видовете сили, които Русия разполага, "всички те са събрани заедно, ако това бъде отприщено срещу Украйна, би било значително, много значимо и ще доведе до значително количество жертви“.

Той добави: "И можете да си представите как може да изглежда това в гъсти градски райони, покрай пътища и така нататък и така нататък. Би било ужасяващо, би било ужасно“.

Говорейки заедно с Мили, министърът на отбраната Лойд Остин каза, че макар Съединените щати да не вярват, че руският президент Владимир Путин е взел решение дали да нахлуе, сега той има военни способности да го направи.

"[Има] множество опции, които са на разположение на [Путин], включително завземането на градове и значителни територии, но също и принудителни действия и провокативни политически действия като признаването на отцепили се територии“, каза Остин.

Той каза, че Съединените щати остават фокусирани върху противодействието на руската дезинформация, включително всичко, което може да бъде използвано като претекст за атаки срещу Украйна. Той добави, че Съединените щати са се ангажирали да помогнат на Украйна да се отбрани, и отбеляза американските позволения за доставка на противотанково оръжие.

Преводи и редакция: Иван Христов