Капацитетът на газовите подземни хранилища (ПХГ) в Европа към 27 януари е запълнен на под 40%, показват данните на Gas Infrastrucure Europe (GIE). За първи път от 2011 г. това се случи толкова рано от началото на годината, предава ТАСС.

На 27 януари изпомпването на газ от съоръженията на ПХГ в Европа възлиза на около 660 милиона кубически метра. Европейските подземни газови хранилища вече са запълнени само на 39,65% - това е с 15,7 процентни пункта по-ниско от средното за тази дата през последните пет години. Преди това най-бързият спад на складовите запаси под 40% от началото на календарната година се случи на 3 февруари 2017 г. Тази година тази цифра беше достигната седмица по-рано.

В момента в европейските хранилища има около 42,8 милиарда кубически метра газ - с 15,9 млрд. куб.м. по-малко от миналата година. Най-ниски показатели показват Австрия (23,26%), Нидерландия (27,49%) и България (32,92%). Хранилищата в Германия са запълнени на 38%, Франция - 37,4%, Италия - 50,9%, Великобритания - 67,2%.

Газовите потоци от терминалите за втечнен природен газ към европейската газопреносна система продължават да протичат с рекордни темпове. Постъпленията на втечнен газ от терминалите на 27 януари достигнаха около 434 млн. куб.м, което е рекордна цифра за тази дата и 2,4 пъти повече от средното за 20 януари за последните пет години. Капацитетите за регазификация на втечнен газ и по-нататъшното му впръскване в тръбопроводите в Европа вече са натоварени на 72% от максимума.

Общо към 27 януари, от началото на месеца, потокът на регазифициран ВПГ в европейската ГТМ възлиза на малко над 10 милиарда кубически метра. Според резултатите от петък ще бъде актуализиран рекордът от януари 2019 г., а до края на месеца вероятно абсолютният рекорд на постъпленията на газ от ВПГ терминали в ГТС на Европа от ноември 2019 г.

Запасите от втечнен природен газ в европейските резервоари за съхранение на втечнен газ също са доста високи за средата на януари, но почти са паднали до средните за пет години. The Wall Street Journal съобщи, че повече от две дузини танкери, превозващи втечнен природен газ, се насочват от САЩ към Европа - това може да даде нов тласък на ръста на запасите от ВПГ в Стария свят в близко бъдеще.

Преводи и редакция: Иван Христов