Марица Пловдив успя да защити славата си на хегемон в българския женски волейбол в последните години, и е новият-стар носител на Купа България-Жени. Състезателките на Борислав Крачанов грабнаха своя седми трофей в турнира (пети пореден).

В тазгодишното издание на надпреварата, маринчанки се изправиха срещу варненския ДКС във финален мач, изигран в зала Младост, гр. Бургас. Воденият от Крачанов състав не остави шансове на своите съпернички, поздравявайки се с победа от 3-0 гейма (25-17, 25-23, 25-23).

Преди година пловдивчанки разочароваха във финала столичния гранд ЦСКА с 3-0, а тазгодишният трофей е първи за ст.треньора Борислав Крачанов.

Първият гейм във финала за Купа България 2022- Жени започна оспорвано (7-7, 8-8) като нито един от двата тима успя да вземе бързо предимство.

Tактични разигравания на маринчанки им помогнаха да дръпнат с 12-8, въпреки че ДКС Варна демонстрира добро подсигуряване и защита. Марица обаче също бяха стабилни на този елемент и успяха да запазят преднината си. И двата отбора допуснаха грешки на сервис, но пловдивчанки запазиха преднината си (20-13). ДКС Варна спасиха два геймбола, но успешна атака на Ива Дудова сложи точка на спора в този сет.

ДКС Варна показа изключителна мотивация във втория гейм, като водеше през по-голямата част (6-10), а зрителите в зала “Младост" в гр. Бургас, сред които и състезатели на мъжките “Монтана" и “Нефтохимик", които утре започват четвъртфинални битки, се насладиха на оспорвана битка и добри разигравания.

След игра “точка за точка" до последните моменти (19-19, 21-21), по-голямата увереност на Марица, както и ключови грешки на сервис на ДКС Варна, доведоха до 2-0 в полза на символичните домакинки.

Воденият от Стоян Гунчев отбор на ДКС Варна допускаше прекалено много грешки (21 за първите два гейма), които в крайна сметка им костваха възможността да върнат обратно интригата в двубоя.

Въпреки това, варненските състезателки демонстрираха задружна игра и отборен дух и в третия гейм, когато отново поведоха (8-4). Показвайки здрави нерви обаче, Марица успя да притисне противника в стената и по-прецизни в ключовите разигравания, момичетата на Борислав Крачанов се поздравиха с крайната победа, след грешка на Майа Ангелова на сервис.

Александра Миланова беше избрана за Най-полезен състезател.

Двубоят беше по-специален за волейболистките на Марица Пловдив Кристина Гунчева и Боряна Ангелова. Кристина е дъщеря на треньора на ДКС Варна Стоян Гунчев, а Боряна е сестра на центъра на варненки - Майа.