Няма преговори по въпросите на идентичността или езика с официална София, заяви външният министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи пред Комисията по външните работи на македонския парламент. Информира скопският телевизионен канал TВ 24“.

Макар и по покана на председателя на комисията по външна политика Милошовски, Османи не разкри подробности за нонпейпъра с България, тъй като, както казва, нищо не е договорено официално и въпросите за самоличността не са договаряни, но са обсъждани.

За депутатите от опозицията границата между разговори и преговори е тънка и поканата, отправена от Османи към депутатите, ако те са индивидуално заинтересовани всеки да отиде в Министерството на външните работи да види какво се съдържа в нонпейпъра, опозицията е отговорила, че "министрите са тези, които отговарят пред народните представители и тяхното законово задължение е да дойдат и да докладват пред народните избраници“.

Отговаряйки на парламентарните въпроси, Османи говори и за изграждането на пътната връзка през Блаце и бъдещия ГКПП Клепало, но не пропусна възможността да спомене използването на краткото и дългото име като постижение, за което депутатите от ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че съкратеното име вече се асоциира с това, което те наричат териториално или географско понятие.

Дебатът през целия ден в парламентарната комисия беше насочен към това, което е било обсъждано на междуправителствената сесия в София, след като правителствата на двете страни от предишни състави проведоха още две междуправителствени заседания в Струмица и Кюстендил.

Превод и редакция: Юлиян Марков