Европейският съюз (ЕС) ще проведе разговори с Азербайджан следващата седмица, за да обсъди възможността за увеличаване на доставките на газ за Европа чрез Трансадриатическия газопровод (TAP). Това съобщи британският вестник Financial Times в петък, позовавайки се на източници.

Според тях следващата седмица еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон ще посети Баку, където ще се срещне с азербайджанския министър на енергетиката Парвиз Шахбазов и министъра на екологията и природните ресурси на републиката Мухтар Бабаев. "Очакваме преговорите да се съсредоточат върху ролята на Азербайджан в диверсификацията на доставките на газ за Европа", e казал неназован представител на ЕС. "Това включва възможността за увеличаване на доставките на газ през Трансадриатическия газопровод (TAP) за Европа. Капацитетът на TAP в момента е около 10 милиарда кубически метра годишно, (Азербайджан) е стабилен и надежден доставчик за ЕС."

Както подчерта вестникът, дискусиите около възможно увеличаване на доставките на азербайджански газ за Европа се засилиха в светлината на напрежението между Европейския съюз и Русия заради ситуацията в Украйна. По-рано редица западни медии съобщиха, че в случай на хипотетична руска инвазия в Украйна, ЕС е готов да предприеме строги санкции срещу Москва, които могат да включват спиране на газопровода "Северен поток-2".

При такъв сценарий Брюксел признава, че Русия може в отговор да намали доставките на газ за Европа, което заплашва с енергийна криза Стария свят. За да предотврати възможна критична ситуация, ЕС преговаря с алтернативни доставчици на горива, включително Катар, за увеличаване на покупките на газ от тях.

Азербайджанския газ в Европа

Трансадриатическият газопровод е последният сегмент от Южния газов коридор (SGC), който е интегрирана тръбопроводна система, която включва също Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Строителството на TAP с дължина 878 км и цена от 4,5 милиарда евро започна през май 2016 г. Първоначалният капацитет на тръбопровода е 10 милиарда кубически метра газ годишно с възможност за удвояване.

Акционери на газопровода са британската компания BP (20% дял), азербайджанската SOCAR (20%), италианската Snam (20%), белгийската Fluxys (19%), испанската Enagas (16%), швейцарската Axpo (5%). Основният източник на газ за SGC е офшорното газово кондензатно находище Шах Дениз в Каспийско море с запаси от 1,2 трилиона кубически метра.

Превод и редакция: Юлиян Марков