Ако зависи от нашата страна, тогава няма да има война – Русия не желае и не е заинтересована от война, но няма да позволи на други държави да атакуват грубо нейните интереси. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, отговаряйки на въпрос за перспективите за война в контекста на отговора на Запада на руските предложения за гаранции за сигурност. "Няма да позволим нашите интереси да бъдат игнорирани“, подчерта той в интервю за руските радиостанции "Спутник“, "Ехо Москвы“, "Говорит Москва“ и "Комсомолская правда“., цитиран от “Российская газета“.

Външният министър отбеляза още, че не счита преговорите със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност за завършени. По думите му част от получените писмени отговори "хвърлят сянка върху оградата", но все още съдържат "рационални зърна".

В сряда, 26 януари, САЩ и НАТО предадоха на Русия отговори на предложенията на Москва за гаранции за сигурност. Коментирайки ги, руският външен министър отбеляза, че със същността на отговорите на Вашингтон заслужава да бъде информирана обществеността не само в Русия, но и в други страни.

Москва публикува проекти на споразумения със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност в края на 2021 г. Документът, наред с други неща, настоява за отказа на Алианса от по-нататъшно разширяване на изток, включително приемането на Украйна в неговия състав и създаването на военни бази в постсъветските държави. Освен това предложенията съдържат клауза за изтегляне на силите на НАТО в Източна Европа на позициите от 1997 г. и за неразгръщане на оръжията на Алианса близо до руските граници.

Превод и редакция: Юлиян Марков