Министърът на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи ще се обърне към членовете на Комисията по външна политика на Събранието на Република Северна Македония, председателствана от депутата Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, относно хода на разговорите и цялостните отношения между Република Северна Македония и България, пише скопският вестник “Слободен печат“.

На въпрос дали опозицията в близкия период може да обуславя споразуменията с България с предсрочни парламентарни избори, Османи отговори:

"Смятам, че би било несериозно такъв важен за гражданите въпрос да бъде обусловен от някакъв ежедневен политически въпрос и някакъв партиен интерес. Мисля, че ще загуби всеки, който се опитва да свърже стратегически интерес с партиен интерес. Гражданите могат да го идентифицират и ще го накажат, убеден съм. По отношение на това дали да отида в Събранието, мога да повторя мнението, че моят подход не беше такъв, мисля, че трябва да уважаваме това, което Събранието веднъж е приело и ратифицирало като споразумение и трябва да прилагаме това споразумение на определени фази,“ каза Османи по време на гостуване в телевизионно предаване.

Той обясни, че българската страна настоява каквото и да се споразумеят двете страни да отиде в парламента.

"Това го искат нашите от тук, опозицията, различни политически опоненти се присъединяват към тази позиция на България. Ето го, ще отидем в парламента, ще го ратифицираме, ако това е искането,“ каза Османи.

Превод и редакция: Юлиян Марков