Великобритания предупреди едрия бизнес да засили защитата срещу възможни руски кибератаки, докато страховете на Запада се задълбочават, че президентът Владимир Путин ще нареди на войските си да анексират нова част от Украйна, предава Reuters.

Британският национален център за киберсигурност (NCSC), част от разузнавателна агенция GCHQ, предупреди големите организации да засилят своята устойчивост на кибератаки на фона на задълбочаващото се напрежение около Украйна.

Западните лидери казват, че 21-ви век ще бъде определен от борба между демокрациите и автокрации като Китай и Русия, които според тях оспорват световния ред след Студената война във военно, технологично и икономическо отношение.

"В продължение на няколко години наблюдавахме модел на злонамерено руско поведение в киберпространството“, каза Пол Чичестър, оперативен директор на NCSC.

Кибератака срещу Украйна по-рано този месец предупреди украинците да "се страхуват и да очакват най-лошото“, припомня Reuters.

"Инцидентите в Украйна носят отличителните белези на подобна руска активност, която сме наблюдавали и преди“, каза Чичестър.

Най-големите сили за кибернастъпление в света са Съединените щати, Обединеното кралство, Русия и Китай, според класация за 2020 г. на Belfer Center в Harvard's Kennedy School.

Британските разузнавателни служби казват, че Русия остава най-голямата непосредствена заплаха за Запада, но дългосрочното господство на комунистически Китай над технологиите представлява много по-голям проблем.

"Организациите в Обединеното кралство са призовани да засилят своята устойчивост на киберсигурност в отговор на злонамерените кибер инциденти в и около Украйна“, заяви британският Национален център за киберсигурност.

Превод и редакция: Юлиян Марков