Русия каза в четвъртък, че е ясно, че Съединените щати не желаят да отговорят позитивно на основните й опасения за сигурността, но са запазили отворена вратата за по-нататъшен диалог в противопоставянето им около Украйна, предава Reuters.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва, която е натрупала сили близо до Украйна, няма да бърза да прави заключения, след като Вашингтон отговори в сряда на руските предложения за преначертаване на споразуменията за сигурност в Европа след Студената война.

Описвайки напрежението в Европа като напомнящо за Студената война, Песков каза, че Москва се нуждае от време, за да прегледа писмения отговор на САЩ, но изявленията на САЩ и НАТО, че основните искания на Русия са неприемливи, не оставят много място за оптимизъм.

"Въз основа на казаното от нашите колеги вчера е абсолютно ясно, че по основните категории, очертани в тези проектодокументи... не можем да кажем, че нашите мисли са били взети предвид или че е демонстрирана готовност да се вземат предвид нашите опасения, " каза той. "Но няма да бързаме с нашите оценки."

Нюансираната реакция на Кремъл ясно показа, че Русия не отхвърля незабавно отговорите на САЩ и НАТО и не затваря вратата на дипломацията.

Руското външно министерство заяви, че най-добрият начин за намаляване на напрежението е НАТО да изтегли силите си от Източна Европа, но също така се опита да тушира страховете от предстояща инвазия.

"Вече многократно заявявахме, че страната ни не възнамерява да атакува никого. Смятаме, че дори мисълта за война между нашите народи е неприемлива", каза Алексей Зайцев, говорител на министерството.

Руските и украинските доларови облигации, които бяха ударени от кризата, се повишиха след изказването на Песков. Руският индекс на акциите на RTS, деноминиран в долари, се повиши с 4%, а рублата поскъпна с над 1% спрямо долара, отдръпвайки се от близо 15-месечното дъно.

Писмените отговори на САЩ и НАТО не бяха оповестени публично, но те вече бяха отхвърлили тези искания, като изразиха готовност да се ангажират по други въпроси като контрол на въоръженията, мерки за изграждане на доверие и ограничения на размера и обхвата на военните учения.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че Вашингтон остава ангажиран с отстояването на политиката на "отворени врати" на НАТО и заяви, че Алиансът няма да компрометира основните си принципи.

Западните страни предупредиха за икономически санкции срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна, надграждайки мерките, наложени от 2014 г., когато Москва анексира Крим и подкрепяните от Русия сепаратисти започнаха да се бият с правителствените сили в Източна Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков