Министърът на отбраната Стефан Янев се срещна днес, 27 януари, с извънредния и пълномощен посланик на Италианската република Н. Пр. Джузепина Дзара. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на двустранните отношения в областта на отбраната. Коментирани бяха перспективите за развитие на военно-техническото сътрудничество и конкретни стъпки и посоки на взаимодействие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министър Стефан Янев и Н.Пр. Джузепина Дзара дискутираха също актуални теми и въпроси, свързани с предизвикателствата пред сигурността в региона. Беше обсъдено и изявлението на правителството на Република България от вчера, като и двете страни категорично подкрепиха единството на НАТО и усилията за укрепване на сигурността на Източния фланг на Алианса. Беше подчертано, че заедно с дипломатическите усилия България, като отговорен член на НАТО, има своя визия за конкретните измерения за приноса си към Алианса в региона.

Министър Янев изтъкна ключовото значение на реализирането на проектите за модернизация и открои два приоритета на ръководството на МО в това отношение - модернизиране на българските въоръжените сили като цяло и полагане на усилия, насочени към стартиране на проекта на Сухопътните войски за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.

Двамата събеседници изразиха готовност да продължат развитието на добрите отношения в областта на отбраната с регулярни срещи и конструктивен диалог между двете страни.