През нощта в Днипро (бивш Днепропетровск) войник на наборна служба откри огън по свои другари от Националната гвардия, охраняваща завода "Южмаш“, и избяга с оръжие. В резултат на стрелбата петима души загинаха, а още петима бяха ранени.. Няколко часа по-късно стрелецът е бил арестуван, пише украинското издание “Страна“.

В нощта на 27 януари в 03:40 ч. на територията на завода "Южмаш“ е чута стрелба. Според полицията по време на издаването на оръжие военнослужещият Артемий Рябчук е открил огън по охраната на Националната гвардия с автомат "Калашников“ и е избягал.

По това време в караулното помещение е имало повече от 20 души. В резултат на стрелбата са загинали петима души - четирима военни и една цивилна жена. Още петима са били ранени.

На разположение на "Страна" имаше видеозапис от момента на екзекуцията. Показва как двама души са в стаята с оръжие. В коридора, близо до изхода, има още един с автомат.

Според говорителя на Националната гвардия Руслан Музичук, ранените войници са с наранявания в крайниците, а един от загиналите е заводски работник.

Няколко часа по-късно стана известно, че войникът е задържан в предградията на Днипро - Подгородни. Той е бил с оръжието си. Задържането е извършено без използване на огнестрелно оръжие, няма пострадали. Извършителят го грози доживотна присъда. Предстои и съдебно-психиатрична експертиза.

Превод и редакция: Юлиян Марков