Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва обществено обсъждане на проекта на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония 2021-2027 г. преди изпращането на документа за официално одобрение до Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Над 31,1 млн. евро е общият финансов ресурс на програмата. Той ще бъде инвестиран в съвместни проекти за изграждане и развитие на зелени площи и подобряване на връзките между тях, директна подкрепа на малки и средни предприятия за повишаване на производствения капацитет и конкурентоспособност, дигитализация и други.

Малко над 10 млн. евро от бюджета на програмата са предвидени за изграждане на граничния пункт "Клепало“ между общините Струмяни и Берово.

На среща тази седмица вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му колеги – министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и на местното самоуправление Горан Милевски, се договориха да ускорят работата по пункта, за да бъде завършен до края на 2023 г.

През периода 2021-2027 г. МРРБ ще продължи да изпълнява функциите на Управляващ орган на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България – Република Северна Македония.

Общественото обсъждане на подготвената финална версия на програмата ще се проведе онлайн (чрез WebEx) на 15 февруари 2022 г. от 11:00 часа. Желаещите да вземат участие могат да се регистрират до 8 февруари 2022 г. на следния електронен адрес: ma_ipacbc@mrrb.government.bg

Пълният текст на проекта на програмата е публикуван на Портала за обществени консултации: https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=6604 , Единния информационен портал: www.eufunds.bg, на интернет страницата на МРРБ https://www.mrrb.bg/bg/pokana-za-uchastie-v-obstestveno-obsujdane-i-obstestveni-konsultacii-na-proekta-na-programata-za-transgranichno-sutrudnichestvo-mejdu-republika-bulgariya-i-republika-severna-makedoniya-2021-2027-g/ и на интернет страницата на програмата www.ipacbc-bgrs.eu.

Коментари и становища по публикувания проект могат да се представят в срок до 26 февруари 2022 г. в деловодството на МРРБ на адрес: гр. София, ул. "Св. Св. Кирил и Методий“ № 17-19, както и в електронен вид на e-mail адрес: ma_ipacbc@mrrb.government.bg.