Съединените щати в отговора си относно гаранциите за сигурност не са заявили отхвърляне на разширяването на НАТО на изток, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

В сряда вечерта Вашингтон и Брюксел предадоха писмен отговор на предложенията на Москва.

"Няма положителна реакция по основния въпрос в този документ. Основният въпрос е нашата ясна позиция за недопустимостта на по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на ударни оръжия, които могат да застрашат територията на Руската федерация", каза министърът.

В същото време Лавров е подчертал, че САЩ умишлено пренебрегват принципа на неделимостта на сигурността, когато мирното съществуване на една държава не може да бъде постигнато чрез създаване на заплаха за друга.

"Показателно е, че сега, когато нашите западни колеги реагират на нашите предложения за споразумение за правно обвързващи гаранции в евроатлантическия регион, те винаги призовават за прилагане на договорените принципи по отношение на архитектурата за сигурност в него. Те веднага казват : това означава, че НАТО има право да се разширява, никой няма право да забранява на НАТО да разглежда желанията на която и да е друга държава“, каза Лавров.

Министърът добави, че Москва възнамерява да продължи да се фокусира върху изясняване на "хитрата позиция“ на Вашингтон относно разширяването на Северноатлантическия алианс.

"Ако ни обясняваха за 90-те години с липсата на писмени ангажименти за неразширяване на НАТО, сега имаме тези писмени ангажименти. Те са били потвърждавани в рамките на ОССЕ повече от веднъж, включително на най-високо ниво", каза той. .

Задълженията не са меню

Лавров нарече неприемлива и позицията на САЩ, които разглеждат ангажиментите, поети в рамките на ОССЕ, единствено като меню, от което избират само това, което е "вкусно“ за тях. Външният министър добави, че е посочил това на американския си колега Антoни Блинкен, но той не отговори и само e свил рамене.

"Предупредих го, както и другите ни колеги, че в най-близко бъдеще ще им изпратим официално искане да обяснят защо измъкват само една клауза от собствените си задължения, а се опитват да игнорират условията за спазване на същата тази любима за тях клауза.Това ще бъде официално питане към всички страни, чиито лидери са подписали декларациите от Истанбул и Астана. Надявам се, че в този случай няма да отнеме много време да обяснявам защо Западът заема такава позиция", обеща министърът.

Ръководителят на руската дипломация подчерта, че Москва ще разгледа отговора на Вашингтон на предложенията за гаранции за сигурност във връзка с реакцията на НАТО, която дойде по същото време.

Възможно изтичане

Лавров добави, че очевидно съдържанието на отговора на САЩ скоро ще стане известно на обществеността.

"Както ни казаха нашите американски колеги, въпреки че предпочитат документът да бъде оставен за поверителен дипломатически диалог, той е договорен с всички съюзници на САЩ и с украинската страна. Затова не се съмнявам, че ще "изтече" в много близко бъдеще“, отбеляза той.

Как точно Москва ще реагира на действията на Вашингтон, според Лавров, ще определи лично Владимир Путин.

"След междуведомствена координация ще докладваме на президента, а президентът ще вземе решение за по-нататъшните ни стъпки“, подчерта министърът.

Превод и редакция: Юлиян Марков