Общински съвет – Смолян не прие да бъдат отписани от регистрите задължения от физически и юридически лица с изтекла давност към община Смолян за около 2 млн. лв., предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян.

В докладната се посочва, че в община Смолян са налице множество установени публични задължения на длъжници, които не могат да бъдат събрани поради обстоятелството, че задължените юридически лица след приключили производства по ликвидация или несъстоятелност са заличени от Търговския регистър в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията. В тези случаи не са установени трети лица, които да отговорят на задълженията на задълженото юридическо лице, не са подадени декларации за промяна на обстоятелствата и към днешна дата продължават да се начисляват задължения за местни данъци и такси. Въпреки опитите на общината тези задължения не са могли да бъдат събрани. Предложенията бяха за опростяване на публичните задължения, формирани от данък сгради, такса смет, глоби, наказателни постановления, дължими към 31 декември 2010 г. да бъдат отписани, считано от 31 декември 2021 г.Така също частните задължения, формирани от такси за тротоарно право, разрешителни за поставяне, паркинг и третиране на отпадъци, дължими към 31 декември 2010 г., както и частни задължения, формиране от наеми, лихви, глоби, дължими към същата дата, става ясно от докладната записка

При направения анализ е обърнато внимание на обстоятелствата, че при изтекла погасителна давност на вземания, за които са били предприети действия по принудително събиране от съдебен изпълнител. Публичните вземания към община Смолян, формирани от данък сгради, такса битови отпадъци, глоби, наказателни постановления, дължими към 31 декември 2010 г. бе предложено да бъдат отписани от регистрите на община Смолян, към 31.12.2021 г., считано от 01.03.2022 г., като те са в размер на 1 578 003,01 лв.

Частните задължения към община Смолян, формирани от такси за тротоарно право, разрешителни за поставяне, паркинг и третиране на отпадъци, дължими към края на 2010 г. бе предложено да бъдат отписани от регистрите на общината към 31.12.2021 г., считано към 01.03.2022 г., а те са в размер на 33 767,79 лв.

Частните задължения, формирани към община Смолян от наеми, услуги и лихви, които също бе предложено да бъдат отписани са в размер на 395 687,65 лв.

Общинският съветник Филип Топов попита, защо за толкова години от страна на Общината не са предприемани действия, с които длъжниците да бъдат накарани да платят дължимите суми.

Председателят на Общински съвет – Смолян Венера Аръчкова, която в предходния мандат бе и зам.-кмет по финансовите въпроси обясни, че описаните длъжници имат съставени актове, които са в НАП и ЧСИ. Сред тях има фирми в ликвидация, несъстоятелност или такива с починал собственик и от тях няма как да се съберат средства. На физическите лица няма какво да се вземе, а и лихвите по задълженията са много големи.

Общинският съветник Виолета Бояджиева даде предложение, ежегодно с бюджета на Общината да се представя и план за действие за събиране на просрочени вземания, а не да се чака да мине давностният им срок. Предложението бе прието от общинските съветници.

Нели ГЕРГЬОВСКА