Сърбия призовава за мирно разрешаване на ситуацията между Русия и Украйна и е готова да предложи посреднически услуги в този процес. Това съобщи държавният секретар (заместник-министър) на Министерството на външните работи на Сърбия Неманя Старович по националната телевизия на страната, цитиран от TACC.

"Ние по никакъв начин не сме част от политически или друг конфликт между Руската федерация и Украйна. Но ако има и най-малката възможност да сме част от решението, ние сме готови за това, преди всичко под формата на предоставяне на добри услуги. Нека Ви напомня, че Белград преди три-четири години беше домакин на поредица от срещи между специалните представители на Вашингтон и Москва Кърт Волкър и Владислав Сурков относно изпълнението на Минските споразумения“, каза Старович.

"Ако вземем предвид обективните предпоставки и обективните интереси на всички заинтересовани страни, тогава не трябва да има страх от ескалация на широк въоръжен сблъсък между Украйна и Русия. Такава ескалация сега не е в интерес на никого, независимо дали говорим за Москва, Киев или държавите от Централна и Западна Европа "Междувременно проблемът е засилената реторика, която създава впечатлението, че широка ескалация е неизбежна, <...> това може да доведе до ситуация на самоизпълняващо се пророчество. От гледна точка на Сърбия можем само да призоваваме за мир, за мирно решение, ескалация на конфликта между Русия и Украйна би представлявала катастрофа, като се има предвид, че става дума за два славянски и братски народа“, подчерта дипломатът.

Специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър и помощникът на руския президент Владислав Сурков проведоха поредица от срещи през 2017-2018 г. Първата среща се проведе на 21 август 2017 г. в Минск, втората и третата - съответно в Белград на 7 октомври и 13 ноември 2017 г., четвъртата - в Дубай на 26 януари 2018 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков