НАТО обсъжда възможността за изпращане на военни части в Словакия в отговор на изострянето на ситуацията на границата между Украйна и Русия. Това заяви словашкият външен министър Иван Корчок, чиито думи са цитирани от словашкия вестник Pravda.

"Честно казано, съюзниците обмислят такава възможност. Това (предложение) е на масата", каза министърът.

"НАТО реагира и това е логично. Когато видим какво се случва извън нашите граници, логично е да мислим и във военен план. Това е част от планирането на отбраната в отговор на ситуация, която се променя ежедневно "До момента не са приети никакви решения (по въпроса за изпращането на военни части в Словакия). Този въпрос възникна едва в последните часове", каза външният министър.

Корчок е направил това изявление на заседание на комисията по външни работи на словашкия парламент. Междувременно подобни планове на НАТО предизвикаха остри критики сред обществеността в републиката. "Словаците няма да позволят родината им да бъде превърната в чужда колония“, е заявил бившият премиер Ян Чарногурски. Той припомни, че в сряда вечерта в Братислава се е провел масов митинг с искане властите да откажат да изпълнят плановете за евентуално разполагане на военни контингенти на чужди държави на словашка територия.

По-рано каналът Sky News съобщи за плановете на Обединеното кралство да изпрати войски в Словакия. Също така, според The Daily Telegraph, Обединеното кралство и САЩ обмислят изпращането на по 1000 войници в България, Унгария и Румъния.

Превод и редакция: Юлиян Марков