Община Кюстендил очаква компенсации от държавата заради високите сметки за електроенергия. Това каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов по време на заседанието на Общинския съвет в града, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Кметът съпостави и сметките за съответните месеци – ноември и декември, 2020 г. и 2021 година.

През месец ноември 2020 година е платена сметка за улично осветление в размер на 27 265 лева, а за месец ноември 2021 година – 67 811 лева. За месец декември 2020 година за улично осветление са платени 39 120 лева, а за декември 2021 година – 122 834 лева. Само за месец декември 2021 г. разликата от всички общински институти в сметката за електроенергия, в сравнение с 2020 година, е 142 000 лева повишение. При сметките за газ има увеличение с 250 %. "Няма как да не сме притеснени. Обсъждаме варианти, но се надяваме, че след срещата на Управителния съвет на Сдружението на общините, имаме уверението, че компенсациите ще продължат. При това положение бихме опитали да се опитаме да изкараме и следващия месец, но в противен случай ще се наложи да преминем на режим“, каза Петър Паунов.

Кметът заяви, че вече се е срещнал с областният управител на Кюстендил и с неговия заместник. Петър Паунов е посочи, че първата задача трябва да бъде свързана с осигурителната тежест за Кюстендил, Перник и Стара Загора, в максимално кратък срок осигуровките да бъдат намалени с 50 %. Това ще доведе до възможност бизнесът да насочи инвестициите си в тези райони, да се разкрият работни места и да се реализират инвестиции. Кметът коментира и предстоящата "Зелена сделка“. По думите му Община Кюстендил има своите проекти и приоритети. Акцентът е в енергоспестяващо улично осветление. Проектът е за 900 000 лева. Касае голямата градска част. Предадени са на експертите размерите и местоположението на 14 общински сгради с плосък покрив. Целта е да се поставят фотоволтаични инсталации за собствена употреба. Акцент ще бъде и санирането не само на общинските сгради, но и на сдруженията. Кметът посочи, че тези акценти могат да бъдат финансирани не само по "Зелената сделка“, но и по Плана за възстановяване и развитие, както и фондовете за градско развитие и националния бюджет.

Венцеслав ИЛЧЕВ