Руският президент Владимир Путин се договори с лидерите на Куба, Венецуела и Никарагуа да развиват партньорство в редица области, включително засилване на военното сътрудничество, съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от RT.

В изказване в сряда пред Думата – руския парламент – Лавров съобщи, че Путин е разговарял наскоро с лидерите на трите латиноамерикански държави и че те са се договорили да работят заедно за укрепване на стратегическото си сътрудничество.

"Президентът Путин проведе скорошни телефонни разговори с колегите си от тези три правителства, с които сме много близки и приятелски настроени, и те се съгласиха да потърсят по-нататъшни начини за задълбочаване на нашето стратегическо партньорство във всички области без изключения“, каза Лавров. Той отбеляза, че Русия вече има близки отношения с тези страни в много сфери, "включително военна и военно-техническа“.

На въпрос относно перспективите за засилване на военното сътрудничество с трите държави, Лавров отговори, че "в близко бъдеще разчитаме на редовни заседания на съответните комисии“.

По-рано този месец заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков беше попитан за възможността за изпращане на войски в Латинска Америка и той отказа да изключи тази възможност. "Американският стил е да има няколко отворени възможности за външната и военната политика“, каза той. "Това е крайъгълният камък на мощното влияние на тази страна в света“.

"Президентът на Русия говори многократно по въпроса какви биха могли да бъдат мерките, например с участието на руския флот, ако нещата отидат към провокации срещу Русия и допълнително увеличаване на военния натиск върху нас от страна на САЩ“, продължи той. "Не искаме това. Дипломатите трябва да постигнат споразумение“.

Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан отговори, отбелязвайки, че руската военна дейност в Латинска Америка не е била предмет на дискусия на последните разговори по сигурността, но каза, че САЩ ще действат "решително“, ако това се случи.

Превод и редакция: Иван Христов