Законопроект за старите столици в Република България бе внесен за разглеждане и гласуване, съгласно установения ред, в Народното събрание. Вносители са депутати от парламентарната група на ИТН, а приемането на такъв закон е част от Коалиционното споразумение, подписано от "Продължаваме промяната", ИТН, БСП и "Демократична България". Това съобщиха от Областната администрация-Видин.

Според областния управител на област Видин Любен Иванов, целта на закона е да се създадат условия за устойчиво опазване и развитие на историческите градове, които в определени периоди от историята са били стари средновековни столици на българската държава и центрове на самостойната българска църква - Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Видин, Силистра и Никопол.

Областният управител припомни, че с решение взето на 29.03.2012 г., Общински съвет - Видин е подкрепил Петиция от граждани на Видин за създаване на закон, регулиращ специален статут на старите български столици, както и желанието на видинчани град Видин да бъде включен в обхвата на този закон.Това е възможност старите български столици да бъдат разпознаваеми в България и по света - чрез създаване на общ културен маршрут, както и подкрепа за по-добро икономическо развитие, опазване на историческото ни наследство и развитието на туризма, посочи още Иванов.

В края на седмицата областният управител ще проведе срещи в Министерски съвет, по време на които ще акцентира върху необходимостта от приемането на Закона и подкрепата, която тази законодателна инициатива среща сред видинските граждани.

Любен Иванов ще поиска още да бъдат осигурени средства за ремонт на 8 пътни участъци от републиканската пътна мрежа. "Доста дълго време "кърпим" по малко Градския плаж и крепостната стена до замъка "Баба Вида". Ще поставя въпроса за осигуряване на средства за цялостно обновяване на това емблематично за Видин място. По предварително направени разчети е необходима сумата от над 1 300 000 лева, заяви Любен Иванов. Открит и честен диалог с правителството и гражданите на Видин по всички важни за развитието на областта въпроси. Това е моят категоричен ангажимент, подчерта областният управител на област Видин Любен Иванов.