Отговорът на САЩ на предложенията на Русия за гаранции за сигурност осигурява солидна основа за укрепване на стабилността в Европа. Това изявление направи на страницата си в "Туитър“ върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от TACC.

"Отговорът на НАТО на предложенията на Русия подчертава сериозността и отговорността, с които се разглежда настоящата ситуация. Отговорът на САЩ осигурява солидна основа за укрепване на сигурността и стабилността в Европа. Пътят е отворен за преговори от наша страна", пише Борел.

Съединените щати и НАТО в сряда предадоха на Русия писмени отговори на предложенияta за гаранции за сигурност, които Москва изисква от Вашингтон и Брюксел. Американската страна поиска текстовете на тези документи да не се оповестяват публично, но държавният секретар на САЩ Антoни Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изброиха основните моменти в тях. Според тези изявления Западът не е направил принципни отстъпки за Русия, а е очертал насоки за по-нататъшни преговори.

Превод и редакция: Юлиян Марков