В ежедневен контакт сме с Генералното ни консулство в Украйна. Това заяви на брифинг министърът на външните работи Теодора Генчовска, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Тя посочи, че са необходими адекватни отбранителни способности.

"Изграждането на адекватни отбранителни способности е това, от което Република България се нуждае изключително много, за да можем да се чувстваме достона страна членка на Алианса, а не само да разчитаме на дипломацията.

За нас са изключително важни и българите в Украйна. Още отпреди две седмици се в ежедневен контакт с посолството и с генералното консулство. Добре знаем, че общността там е доста голяма и към този момент, няма проявено желание за евакуация, но плановете са актуализирани“, обясни Генчовска. Тя посочи, че това е обсъдено и с партньорите на Българи, със страните членки на ЕС и страните членки на НАТО като възможност те да осигурят логистика при необходимост.

"Тук обаче е важно да се каже, че ние трябва в един и същи момент, в случай на нужда да тръгнем да евакуираме нашите хора, защото това е също много важен сигнал. Тези планове вече са дискутирани с министъра на отбраната“, каза още външният министър.

Позицията на всички държави членки на ЕС е единна по отношение на това да се намерят дипломатически подход за намаляване напрежението и деескалация между Русия и Украйна.

По отношение на Република Северна Македония Теодора Генчовска заяви, че на практика диалогът по политическите теми между двете държави е рестартиран.

"Очакваме да има надграждане с резултати по хоризонталните политики, с амбициозните планове на целия Министерски съвет и да бъдат постигнати конкретни резултати. България поднови предложението си да охранява въздушното пространство на РСМ и е предложила при желание от страна на югозападната ни съседка и при необходимост да евакуираме и северномакедонския екип в Украйна.

Генчовска изчете, че снощи генералният секретар на НАТО е дал брифинг по темата с Русия. Идеята е да се продължи диалога в съвета НАТО - Русия с цел деескалация на напрежението, набелязването на мерки за намаляване на риска и по-отговорно поведение в действията на двете страни.

По думите на Генчовска вчерашната дискусия в Народното събрание е била много полезна. Повдигната е много важна тема за изграждане на собствени отбранителни способности на България, за да имаме самочувствие като страна-членка на НАТО.