Подкрепата на гражданите за членство в ЕС намаля, доверието спада и като цяло - няма добри новини в региона за разширяването. Икономическата интеграция трябва да върви ръка за ръка с политическата интеграция. Ако тези процеси се движат поотделно, тъй като има ангажименти, е възможно да има някакъв икономически растеж, но той да се управлява от автократи. Основата за това е положена, антизападната реторика в медиите в целия регион нараства бързо и има тенденция да стане доминираща, ако вече не е, а като регион вървим назад в демокрацията, каза президентът Стево Пендаровски на днешната посланическа среща под формата на кръгла маса "Присъединяването на Западните Балкани към ЕС: дълга (незавършена) история – Устойчивост на македонския външнополитически курс", цитира думите му скопския телевизионен канал “ТВ 21“.

Според Пендаровски, ако страната не започне преговори с ЕС тази година, тя ще завърши 17 години чакане пред вратата, което значително ще я доближи до "безславния рекорд“ на Турция.

Той каза, че ЕС няма рационални, стратегически или тактически причини да се страхува от влизането на Западните Балкани, защото икономическият и демографският ефект на всичките шест страни ще бъде много по-малък от влизането на която и да е друга държава-членка.

"Разширяването като цяло е де факто замразено от няколко години. Ако сме реалисти, трябва да кажем, че за съжаление ЕС все още е обърнат навътре към себе си и има дебати за това как трябва да изглежда бъдещето на Европа. Голяма част от външната политика в момента е заета с кризата в Украйна, но е необходим специален ангажимент в Западните Балкани,“ каза президентът.

По отношение на устойчивостта на македонския външнополитически курс той каза, че за съжаление има някои негативни тенденции.

"Все повече проучвания показват, че подкрепата за европейската интеграция намалява, тя намалява повече от средното за Западните Балкани или, с други думи, все повече наши граждани се застъпват за една от възможните алтернативи на ЕС. Като цяло изображението не е толкова тъмно и лошо. Все още се справяме добре в тази част, защото направихме доста трудни компромиси, за които платихме висока цена, а част от тази цена е намалената подкрепа от страна на гражданите, които смятат, че вече трябва да бъдем дълбоко в преговори с ЕС. Тази цена, ако блокадата продължи, очаквам да се увеличи, защото тази година ще завършим 17 години като страна-кандидат за членство. "Ние се доближаваме до безславния рекорд на Турция, която преговаря от десетилетия и на практика е замразена в преговорите“, каза Пендаровски.

Той отбеляза, че без подкрепата на гражданите външнополитическият курс не може да бъде устойчив. Но борбата срещу клиентелизма и корупцията също е важен сегмент за устойчивост, каза той.

"Ако искаме да бъдем част от западноевропейските организации и да имаме подкрепата на гражданите, тук ще трябва да покажем добри резултати,“ каза Пендаровски.

Според него добри новини идват и от двата двигателя – Германия и Франция. Новото германско правителство продължава да подкрепя интеграцията на Западните Балкани, особено на страната ни, с неотслабващи темпове, а Франция, въпреки факта, че ще има президентски избори, действа с напълно различна реторика.

"По моя преценка последните две изяви на френския президент са реторика няколко нива по-нагоре в полза на интеграцията на региона. Той казва, че Западните Балкани не са само географска част от Европа и че тя не трябва да им обръща гръб отново. Това е добре,“ отбеляза Пендаровски.

За разпространените в региона на нонпейпъри с неизвестен произход той оцени, че те не са отразили външната политика на европейските държави, а само в медиите.

"Те обаче не повлияха на политиките на големите европейски центрове или на всички членки на ЕС, особено на първоначалния нонпейпър, който уж говори за окончателно решение на разпадането на Югославия. По същество се говори за промяна на границите. Хубаво е, че според мен показва, че вероятно неформалният инициатор на тези нон-пейпъри идва от региона, а не от Европа и отвъд,“ каза Пендаровски.

Той смята, че засиленият ангажимент на Европа в Западните Балкани е страхотна новина. За първи път след 30 години независимост, посочи той, специални представители от три държави се занимават едновременно с региона.

Пендаровски говори и за сигурността в региона, като спомена ситуацията с Босна и Херцеговина (БиХ), но и диалога Прищина-Белград, който, както посочи той, протича с по-бавни темпове и основно на техническо ниво.

В крайна сметка той заключи, че не може да има по-добро регионално сътрудничество, ако няма добра регионална инфраструктура, каза Пендаровски и призова ЕС да изпълнява по-бързо Плана за възстановяване, тъй като той допринася и за по-голяма подкрепа и доверие на гражданите.

Превод и редакция: Юлиян Марков