Общинските структури, детските градини и училищата, детските ясли, социалните услуги и общинските болници и лечебни заведения изпълняват в цялост публичните си задължения, въпреки многократно увеличената цена на тока. В това бе категоричен кметът на Велико Търново Даниел Панов по време на сесията на Общинския съвет, съобщават от пресцентъра на местната администрация в старата столица. Той припомни, че до края на миналата година Общината е купувала електроенергия от свободния пазар на фиксирана цена от 89,72 лв/МВтч., при днешна борсова стойност от 580 лв/МВтч. Заради този ръст класираните на първо и второ място участници в новата процедура по ЗОП за свободния пазар се отказват, а от 1 януари 2022 година. Община Велико Търново е потребител на доставчик на ток от последна инстанция. Натежава експертното мнение, че това е по-разумният вариант - и операторите на свободния пазар формулират цените си на основата на борсовата стойност, но прибавят и процент в зависимост от потреблението. Каква точно ще е новата сметка за ток на общината ще стане ясно, когато изтече целият януари – тя се изчислява по специална формула с няколко компонента.

"В момента и енергийният доставчик не може да каже колко ще е сметката“, посочи Панов.

Увеличение със сигурност ще има – по разчети на НСОРБ по данни от 180 общини сметките за ток растат между 2 и 2,5 пъти. Затова е абсолютно належаща държавната помощ за всички общини, за да се справят с тази криза, подчерта Даниел Панов. Каквито и икономии да с предприемат, те са недостатъчни – на 26 януари 2022 година борсовата цена на тока е 580 лв/МВтч а година по-рано – 104 лева, посочи още кметът. Липсата на приет бюджет за 2022 година на държавно ниво също е много сериозен проблем. Общините могат да правят разходи единствено до 1/12-а от миналогодишните си бюджети. Така плащането на по-високи разходи от тези, направени през януари 2021-а година, се оказва незаконно, каза Даниел Панов.

"Още от октомври миналата година въпросът с цените на тока и горивата за отопление съм го поставил и пред служебното правителство, и пред президента Радев, и пред правителство. Няколко са работните срещи с вицепремиера Асен Василев за разработване на механизъм за компенсиране на общините като публични структури, за да бъдат заделени необходимите средства във фонда за сигурност на енергийната система. Общините трябва да могат да купуват електроенергия за собствени битови нужда по аналогия с битовите клиенти. "Най-фрапантният пример са социалните услуги, с които предоставяме среда, максимално близка до семейната, но се заплаща електроенергия като на производствените предприятия“, аргументира се Даниел Панов.

През годините Община Велико Търново подобри енергийната ефективност в сградите общинска собственост, консумираната енергия е на ниски нива. Предприети са краткосрочни мерки за икономия на електричество – преминаване към един източник на отопление в общинските сгради, изключване на художественото и архитектурното осветление на редица сгради, музейни обекти и др. На 1500 лампи са пренастроени часовете на включване и на изключване, подадена е заявка за намаляване на мощността на уличното осветление, за да не се изключва. Дългосрочните мерки предвиждат подмяната на 1600 лампи с LED-осветителни тела още тази година, както и монтиране на възобновяеми енергийни източници на покривите на общинските сгради.

"Няма да оставим децата и социалните услуги на студено. На този етап Велико Търново и селата няма да са тъмни нощем“, завърши изказването си Даниел Панов в отговор на политически спекулации.