Китай е заявил на Съединените щати, че иска да види всички страни, участващи в конфликта около Украйна, да останат спокойни и да избегнат увеличаване на напрежението, докато Съединените щати са подчертали необходимостта от деескалация и предупредиха за рисковете за сигурността и икономиката от руската агресия, предава Reuters.

Китайският външен министър Ван И и държавният секретар на САЩ Антони Блинкен са разговаряли за Украйна по време на телефонен разговор късно в сряда.

"Призоваваме всички страни да останат спокойни и да се въздържат от извършване на действия, които предизвикват напрежение и разпалват кризата“, е казал Ван пред Блинкен, се казва в изявление на китайското външно министерство.

Русия, която от месеци натрупва силите си по границите на Украйна, поиска от НАТО да изтегли войските и оръжията си от Източна Европа и да не допуска Украйна да се присъедини някога към Алианса.

Съединените щати и техните съюзници от НАТО отхвърлят тази позиция, но казват, че са готови да обсъждат други теми като контрол на въоръженията и мерки за изграждане на доверие.

"Секретарят Блинкен... предаде, че деескалацията и дипломацията са отговорният път напред“, се казва в изявление, разпространено от Държавния департамент на САЩ.

Глобалната сигурност и икономическите рискове, породени от по-нататъшната руска агресия срещу Украйна, са фигурирали в преговорите, казаха от ведомството.

Ван И, очевидно визирайки възраженията на Русия срещу разширяването на НАТО в Източна Европа, е казал пред Блинкен, че сигурността на една страна не може да бъде за сметка на сигурността на други и регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове, съобщиха от ръководеното от него министерство.

"За да разрешим украинския въпрос, все пак трябва да се върнем към новото споразумение от Минск – отправната точка“, е казал Ван И.

"Новото споразумение от Минск, което беше одобрено от Съвета за сигурност, е основен политически документ, признат от всички страни и трябва да се прилага ефективно. Докато усилията се полагат в съответствие с посоката и духа на споразумението, Китай ще ги подкрепя."

Ван И също така е казал пред Блинкен, че Съединените щати "продължават да правят грешки в думите и делата си по отношение на Китай, причинявайки нови сътресения в отношенията".

"Основният приоритет в момента е САЩ да спрат да се намесват в Зимните олимпийски игри в Пекин, да спрат да играят с огъня по въпроса за Тайван и да спрат да създават различни антикитайски клики“, каза той, според външното министерство на Китай.

Превод и редакция: Юлиян Марков