С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя в Русе отбелязаха 77-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау“. Това съобщиха от Областна администрация. Почит към паметта на милионите еврейски жени, мъже и деца, убити по време на нацизма, отдадоха представители на държавната и местна власт, както и на Регионалната организация на евреите "Шалом“. На събитието присъстваха заместник областният управител Синан Хебибов, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова, председателят на "Шалом“ в крайдунавския град Панайот Тотев, както и членове на организацията.

"Историческите факти трябва да се помнят. Това е наше задължение и отговорност. Обратното е израз на липса на уважение към миналото. Нека бъдем разумни и не допускаме повече подобни зверства. Съвременната световна обстановка изисква от нас разум, толерантност и понякога смирение.“, заяви заместник областният управител. "Русенските евреи винаги са били част от живота на града. Тяхното присъствие е съществен фактор в културния и политическия живот.“, допълни още Хебибов.

От своя страна Панайот Тотев благодари на представителите на държавната и местна власт за оказаното внимание и засвидетелстваното уважение и съпричастност.

Началото на кошмара, наречен Холокост, бива даден в нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година. Тогава започва вълна от погроми срещу евреи в Германия и Австрия, а нощта бива наречена Кристална. Наименованието идва от звука от потрошените стъкла на хиляди витрини на над 750 магазини, собственост на евреи. Опустошени са дори и синагоги. 30 000 евреи са арестувани и изпратени в съществуващите вече концлагери, а 91 са убити. Зад набезите стои паравоенната организация на управляващата Националсоциалистическа германска работническа партия и те са извършени по инициатива на нейния водач Адолф Хитлер. Няколко години по-късно следва и т.нар. "Общ план за окончателното разрешаване на еврейския въпрос в Европа“ – всъщност това е заповед с подписа на Хитлер от януари 1942 година, която предвижда депортирането на 11 милиона евреи в концентрационни лагери. Част от този списък е и страната ни. България обаче успява да спаси своите 48 000 евреи. Във войните за национално обединение на България в периода 1885 – 1945 година загиват около 1000 български евреи. Няма документи, които да свидетелстват за предателство, дезертьорство или отклонение от военните задължения, допуснати от български евреи офицери и войници. Факт, който говори еднозначно за техния безкористен патриотизъм.

Днес се прекланяме и пред паметта на всички останали жертви на нацизма. Сред тях са стотици хиляди роми, синти, инвалиди, военнопленници, хора непремили се с мерзавщината на този режим. Според различни източници общият брой на жертвите на Холокоста надхвърля 10 милиона.

27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция на Общото събрание на ООН на 1-ви ноември 2005 година. Мемориалът в Русе, посветен на жертвите, бе издигнат през 2018-а. Година след това екип от Областна администрация Русе реализира 7 събития, посветени на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. Всяка от инициативите включваше постерни изложби на архивни снимки, представяне на видеоматериали, дискусии и представяне на истории, свързани с героизма на множество българи в името на човечността. Всяко от събитията беше осъществено съвместно с читалищата на територията на областта и Регионалната организация на евреите в гр. Русе "Шалом“. От там изказват признателност на българския народ, че всички евреи, живеещи на сегашната територия на страната, са били спасени от този безпрецедентен акт на жестокост. Ръководството на Областна администрация – Русе заявява, че ще продължи да работи активно и да насърчава всяка инициатива, посветена на превенцията на езика на омразата.

Присъстващите на церемонията днес в Русе се присъединиха и към световната инициатива "Ние помним“, а заместник председателят на Регионалната организация на евреите Стела Дионисиева разказа спомени на свои близки и роднини. Тя прочете и едно от стихотворенията на баща си Адриан Василев – "Пещите на Аушвиц“.