Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, социалния министър Георги Гьоков и председателя на ресорната парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което алармира, че повече от 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, търсят съдействие, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Така на практика е застрашено нормалното функциониране на този вид услуги и съществува реален риск от влошаване на подкрепата за хиляди хора в уязвимо положение.

Проф. Ковачева подчертава, че организациите са притеснени, защото в утвърдените Стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2021 г., както и по реализираните проекти по Оперативните програми, не е предвидено увеличението на цените на тока и природния газ и заложените средства се оказват крайно недостатъчни за нормалното функциониране на социалните услуги. А получените компенсации от 110 лв. за мегаватчас са били отпуснати само за м. октомври и ноември м.г., но не и за последващите месеци.

Друг проблем с финансирането на дейностите се оказва липсата на заложени средства за покриване на разходите и за увеличението на заплатите от 1 януари 2022 г. на работещите в социалната сфера, каквото е предвидено по Наредбата за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, финансирани от държавния бюджет.

"В действащите стандарти необходимите средства не са предвидени, а високите цени на електроенергията и природния газ не позволяват да се преразпределят средства по други направления, в т.ч. за актуализиране на заплатите“, посочва Диана Ковачева.

Тя допълва, че съществува реален риск значителен брой служители да напуснат системата или да заведат искове срещу доставчиците на услугите за неизпълнение на задълженията им по нормативен акт.

"В ситуацията сериозно засегнати ще се окажат и потребителите на социалните услуги над 18 години, на които таксите за януари 2022 г. вече ще бъдат изчислени въз основа на новите цени на електроенергията и природния газ. Това означава, че ще има увеличение на таксите с между 30% и 40%, което за хора в уязвимо положение, каквито са хора с увреждания и възрастни хора, с ниски доходи, ще се окаже непосилна тежест“, подчертава омбудсманът.

Затова проф. Ковачева настоява за спешни действия по обезпечаване нормалното функциониране на социалните услуги и гарантиране на правата както на потребителите, така и на работещите в системата.

"В качеството си на обществен защитник бих искала да подчертая, че социалните услуги имат определящо значение за упражняване на правата от хората, намиращи се в кризисна ситуация, и за воденето от тях на достоен, активен и независим живот. Достъпът на нуждаещите се от подкрепа до социални услуги позволява на тези хора да поемат контрол върху собствения си живот, като част от общество, което е приобщаващо, солидарно и подкрепя правото на личен избор и свобода“, посочва Диана Ковачева.

Според нея е недопустимо част от най-уязвимите граждани в обществото и работещите в системата, създадена да осигурява на тези хора необходимата им подкрепа, да бъдат оставени без адекватна помощ от държавата.

"Следва да отбележа, че непредприемането на подходящи действия ще бъде в нарушение както на Конституцията на Република България, в която е изрично установено, че хората в най-рисковите групи се намират под особена закрила на държавата и обществото, така и на редица международни актове, които държавата ни е ратифицирала и е задължена да изпълнява“, обосновава тезата си омбудсманът и препоръчва да бъдат потърсени и използвани всички възможности за осигуряване на необходимото финансиране за покриване на допълнителните разходи.

"Изразявам увереност, че всички мерки ще бъдат в интерес на потребителите и на работещите в социалните услуги, както и че ще бъдат подкрепени усилията на доставчиците за подобряване на качеството на този вид подкрепа“, заключва омбудсманът.