Кремъл смята, че няма много поводи за оптимизъм след отговора на САЩ на предложенията за гарантиране на сигурността на Русия, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от TACC.

Отговаряйки на журналистически въпроси в четвъртък, говорителят на руския президент Дмитрий Песков се позова на изявления на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, където "те абсолютно недвусмислено говориха за отхвърлянето на основните опасения, които Руската федерация изказа. Въз основа на това, разбира се, няма много причини за оптимизъм", каза говорителят на Кремъл.

В същото време той се въздържа "от каквито и да било концептуални оценки“ относно отговора на САЩ на предложенията на Руската федерация.

На въпрос дали има материя за компромис между страните в отговора на САЩ, Песков засега също отказа да даде оценки.

"От това, което нашите колеги (в САЩ и НАТО) казаха вчера, става изключително ясно, че по отношение на основните категории, които бяха изложени в тези проектодокументи, които предадохме на нашите контрагенти, не може да се каже, че нашите съображения са взети предвид или че е демонстрирана някаква готовност да бъдат взети предвид нашите опасения“, каза Песков.

Той припомни, че САЩ и НАТО поискаха руската страна да не публикува документи с отговорите им. "Но нашите колеги са изложили подробно съдържанието на тези документи, които сега по принцип наистина не трябва да бъдат (публикувани)“, каза говорителят на Кремъл.

Кремъл няма да бърза

Говорителят добави, че Кремъл няма да бърза да коментира отговорите на САЩ и НАТО и е необходимо време те да бъдат анализирани.

"Всички тези документи (са) се намират у президента (на Руската федерация Владимир Путин). Разбира се, ще отнеме известно време, за да ги анализираме. Нека не бързаме с каквито и да било заключения", каза говорителят на Кремъл.

Той потвърди, че Путин вече е прочел писмените отговори на Запада на предложенията на Русия за гаранции за сигурност. "Повтарям още веднъж, нека не бързаме с оценките. Отнема време да се анализира и в крайна сметка нашият президент да формулира подходящата позиция. Ще видим каква ще бъде тя", каза прессекретарят на руския лидер.

В същото време Русия няма да отлага да реагира на отговорите на Запада относно гаранциите за сигурност. "Не мога да ви кажа точна дата. Ясно е, че никой няма да отложи реакцията, но вероятно би било глупаво да я очакваме на следващия ден", каза говорителят на Кремъл.

Песков припомни, че е отнело около месец на САЩ и Европа да проучат руските документи. "Затова нека не очакваме нашата реакция точно сега“, призова говорителят на руския лидер.

Песков беше попитан и дали Путин планира да проведе срещи по тази тема. В отговор той обясни, че при необходимост президентът се консултира с членове на Съвета за сигурност, негови помощници и други представители на ръководството на страната.

В същото време решението за това как Москва ще отговори на западните отговори относно гаранциите за сигурност все още не е взето, каза говорителят на Кремъл. Говорейки за това колко публичен би могъл да бъде отговорът на Русия, той обясни: "За това ще бъде взето отделно решение“.

Въпроси относно Договора за ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО)

Обсъждането на темата за ограниченията за разполагане на ракети със среден и по-малък обсег не е жизнеспособно в изолация от цялостната архитектура на сигурността, добави Песков.

"Разбира се, може да се каже нещо отделно за Договора за ДРСМО, но само по себе си обсъждането на темата за ДРСМО в изолация от общите проблеми на цялостната архитектура на сигурността и стратегическата стабилност – е, такива контакти едва ли са жизнеспособни“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков