В рамките на работното посещение на главния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Даниела Машева в Европейския парламент на 26 и 27 януари 2022 г., двамата взеха участие в заседание на Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и основните права при Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Дискусията бе продължение на диалога между ръководството на ПРБ и Мониторинговата група. Последната среща на главния прокурор с членове на Комисията от ЕП бе в края на септември 2021 г. в София.

На днешната дискусия главният прокурор подчерта ангажимента на прокуратурата за укрепване на принципите на върховенството на правото в Република България. Пред европейските депутати Иван Гешев заяви готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към страната от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в условията на диалог между отделните власти с цел гарантиране стабилността и ефективността на правосъдната система в страната. В този контекст главният прокурор изтъкна, че отстояването на независимостта на съдебната власт е една от най-важните предпоставки за гарантиране върховенство на правото в България.

Иван Гешев изрази удовлетвореност от възможността лично да запознае представителите на Мониторинговата група с детайли от становището на ръководството на ПРБ от края на 2021 г., изпратено до европейските институции, в което се отчитат притеснителни факти, застрашаващи основополагащи европейски ценности и принципи на правовата държава, включително чрез институционални действия и персонални атаки срещу магистрати и членове на техните семейства.

В рамките на дискусията Иван Гешев подчерта приноса на органите на специализираното правосъдие в противодействието на корупцията и борбата с организираната престъпност. Главният прокурор и неговият заместник Даниела Машева представиха на европейските парламентаристи подробни разяснения и по други въпроси, свързани с правовия ред в България. Подчертана бе и водещата роля на прокуратурата в защита правата на уязвимите социални групи от обществото и представители на ЛГБТИ.

В заключение главният прокурор Иван Гешев оцени високо провеждания диалог, неговата значимост, както и личната и тази на ПРБ готовност за продължаване на регулярните дискусии между прокуратурата и Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и основните права.