Раните от жертвите на Холокоста, и всички невинни жертви на Втората световна война, още не са зараснали и едва ли някога ще бъдат излекувани напълно. Това се посочва в декларация на СДС.

"Днес отбелязваме Деня за възпоменание на жертвите на Холокоста. Ден, в който за пореден път си даваме сметка колко жестоки могат да бъдат фашизмът и всички човеконенавистни режими. Близо осем десетилетия след тъмните дни на войната и зверствата на Холокоста, човечеството отново е изправено пред тежки изпитания - пандемия, която покосява и опасност от военни сблъсъци. В тези трудни моменти световните лидери трябва да си припомнят уроците на историята и един от най-кървавите - този на изтреблението на хиляди невинни евреи.

Защото войната винаги води до смърт, разруха и унищожение, често в името на някакви извратени идеи, представени като велики каузи. Раните от жертвите на Холокоста, и всички невинни жертви на Втората световна война, още не са зараснали и едва ли някога ще бъдат излекувани напълно. Дълг на всички демократи в Европа и света днес, е да не отваряме нови. Затова – да помним и да не допускаме никога повече", се посочва още в декларацията.