Това, което се чу на днешната среща е голяма доза оптимизъм, истинска вяра и надежда от различните партньори в Европейското семейство, че България за първи път има истинско политическо желание да се справи с проблемите на корупцията. Това заяви премиерът Кирил Петков след заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, посветено на ситуацията в България, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той допълни, че от българска страна е заявила категорично желание за промяна и това ще се случи максимално бързо, защото това са очакванията и на българите.

На въпрос как ще коментира искането на главния прокурор Иван Гешев да бъде засилен мониторинга в рамките на механизма за Върховенство на Закона, премиерът заяви, че това е и българският приоритет.

"На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. От друга стана те видяха, че ние имаме голямо желание за промяна в Съдебната система, да махнем спец прокуратурата – няма как да излъжете европейските институции с добри думи“, коментира Петков.

По отношение на това, как се очаква да бъде развита съдебната реформа и как ще функционира прокуратурата, министър-председателят отговори така:

"Първото нещо в плана за възстановяване и развитие главния прокурор вече няма да бъде само с Господ над главата му, ако това, което сме заложили бъде направено. Ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор и след това ще може да се върне като съдия. Така конфликтът на интереси, който би могъл да се случи ако вкараме друг прокурор – няма да съществува.

Другото ни намерение като коалиция е, ролята на главния прокурор да се промени изцяло и той да стане администратор. Не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата, а ни трябва работеща такава. Идеите ни за промяна на ВСС и начинът, по който те правят атестации за нови кандидати са въпрос на време. Единственото, което ни трябва в момента е достатъчно търпение и всички наши избиратели да знаят, че работим от сутрин до вечер, за да се случи всичко това. Процесът на изпълнение също е важен, защото дори и резултатите да са добри, ако е по грешният начин – пак не сме достигнали това, което искаме да направим“, обясни Кирил Петков.

Той посочи, че не е бил питан директно за Пеевски, но продължава твърдо да заявява, че в основата на корупцията в България са 20 човека.

"Едно Ви гарантирам – оттук нататък няма да има човек, който да е над закона и да има хора, които да ми се обаждат, че еди кой си не трябва да се пипа“, категоричен бе Петков.