Правителството на Черна гора не е приело Предложението за платформата за посещение на министъра на външните работи Джордже Радулович в Северна Македония, така че министърът трябваше да се върне от Скопие, за където замина в сряда, пише Vijesti.

Източник на изданието разкри, че Здравко Кривокапич е казал на заседанието на правителството, че не е запознат с посещението и е помолил министъра да го информира директно за плановете за посещението.

Министерството на външните работи на Черна гора съобщи във вторник, че е планирана среща с висшите служители на страната, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и председателя на парламента на Северна Македония Талят Джафери.

Радулович пътува до Северна Македония на първото си работно посещение по покана на колегата си Буяр Османи.

Медиите в Северна Македония оцениха, че става дума за дипломатически скандал.

Практиката за приемане на платформи за официални посещения впоследствие или след завръщането на служители не е нова и е характерна за предишните правителства на ДПС.

В изявление на външното министерство се казва, че срещите на Радулович с висши служители в Северна Македония "ще бъдат допълнително потвърждение за отличните двустранни отношения между Черна гора и Северна Македония, които се характеризират с качествен политически диалог, приятелство и непрекъсната взаимна подкрепа в рамките на регионални и многостранни формати за сътрудничество“.

"Посещението в Скопие също ще даде възможност на министър Радулович да разговаря с представители на черногорската диаспора в Северна Македония за начините, по които родината може да допринесе за реализирането на техните планове и дейности, с цел запазване на националната и културна идентичност“, беше публикувано и на уебсайта на правителството.

***

Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Джеф Ховениер заяви в интервю пред "Радио и телевизия Косово“ (RTK), че е наясно с опасенията на местните власти от създаване на сръбска автономия с изпълнителни правомощия на север от река Ибър и гарантира, че няма да допусне създаване на нова Република Сръбска на територията на Косово.

"Бих казал, че дори тогава, по времето на Ахтисаари, никой не е имал предвид нещо, което ще има друг слой на управление, нещо с изпълнителни правомощия, нещо, което… Наясно съм с опасенията за нова Република Сръбска. Никой не се интересува от това. Това не помага на Косово. Не е полезно. Но има някои ползи по отношение на координацията“, каза посланикът на САЩ.

Ховениер подчерта, че суверенитетът на Косово, териториалната цялост на Косово не са под въпрос. "Косово е независима държава. Някои хора може да изберат да се противопоставят на това, но е вярно. Косово е суверенна държава. Някои хора може да изберат да се противопоставят на това, но е вярно. Хората могат да спорят колкото си искат, но реалността, фактите на място говорят сами за себе си“.

Агенция "Фокус“ припомня, че създаването на така наречената "Общност на сръбските общини“, произтичащи от Брюкселските споразумения между Белград и Прищина, е едно от основните искания на Сърбия, за да продължи диалога с Косово под егидата на Европейския съюз, който в момента е в задънена улица и не са договорени нови срещи заради непримиримите позиции на страните. Това означава фактическа автономия в петте общини със сръбско мнозинство над река Ибър, където обаче са концентрирани няколко стратегически обекта с регионално значение, като металургичния гигант "Трепча“, язовира "Газивода“, както и ключовата трансформаторна станция "Валач“.

***

Атина. Извънредното положение на вътрешния фронт поради снежната буря тази седмица оказва влияние върху международните задължения на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, чието посещение в Белград тази седмица за участие във Висшия съвет за сътрудничество беше отложено, пише Kathimerini.

Изданието отбелязва, че Атина придава особено значение на усилията за възстановяване на пълната функционалност на гръцко-сръбските отношения. В момента се осъществяват контакти за намиране на нова дата.

Междувременно нараства загрижеността за приблизително 90 000 гърци, живеещи в по-широкия район на Мариупол, Украйна, на границата с Донбас, зона на ескалиращо напрежение.

През 2014 г. сблъсъците в покрайнините на Донбас доведоха до смъртта на няколко етнически гърци. Външният министър Никос Дендиас иска скоро да посети Мариупол, за да покаже подкрепата на Гърция за тази отдалечена общност, докато се прави опит за повторно отваряне на гръцкото консулство там.

***

Скопие. Днес в Парламентарния клуб в Скопие, организирана от Съвета на посланиците, ще се проведе посланическа кръгла маса на тема "Присъединяването на Западните Балкани към ЕС: дълга (не)завършена история – устойчивост на македонския външнополитически курс“, пише вестник "Независен“.

По информация на организаторите на кръглата маса ще се обърнат президентът Стево Пендаровски, вицепремиерът по европейската интеграция Боян Маричич, министърът на външните работи Буяр Османи, председателят на парламентарната комисия по външни работи Антонио Милошоски. На форума ще говорят посланик Дейвид Гир, ръководител на делегацията на ЕС в Скопие, посланиците на Италия, Словения, Франция, Холандия, заместник-ръководители на мисиите на посолствата на Германия и САЩ, както и бившите посланици Мухамед Халили, Александра Начева-Ружин, Любчо Арсовски, Тихомир Илиевски и Георги Филипов.

"Предвид актуалността и важността на темата за бъдещето на страната ни и региона, целта на събитието е обмен на мнения относно присъединяването на страната към ЕС, с който Съветът на посланиците ще допринесе за осигуряване на по-широк обществено-политически дебат по този важен въпрос“, казват организаторите.

Кръглата маса на посланиците е ежегодно, разпознаваемо събитие на Съвета на посланиците, организирано под егидата на президента Стево Пендаровски. Събитието е подкрепено от дипломатическата общност на страната и вече се превръща в традиция.