Газопроводът "Северен поток 2“ ще бъде спрян, ако Русия нахлуе в Украйна, предупреиха САЩ в сряда вяечерта, след като ръководството на НАТО обсъди засилването на отбраната в Източна Европа, пише The Times.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент, каза, че администрацията на Байдън ще работи с Германия, за да гарантира, че проектът ще бъде спрян.

"Искам да бъда много ясен: ако Русия нахлуе в Украйна по един или друг начин, "Северен поток 2“ няма да продължи напред“, каза той пред NPR. "Няма да навлизам в подробности. Ще работим с Германия, за да гарантираме, че няма да продължи напред“.

Германия беше най-неохотната сила, която заема твърда позиция спрямо Русия, но нарастващият натиск от страна на съюзниците променя нейните изчисления относно почти завършения тръбопровод, широко разглеждан като геополитически проект от Кремъл, за да му даде повече лостове за влияние върху Европа.

Посланикът на Германия във Вашингтон Емили Хабер сигнализира, че Берлин е готов да направи отстъпката, като написа в "Туитър“: "САЩ и Германия съвместно заявиха миналото лято: ако Русия използва енергията като оръжие или ако има друго нарушение на суверенитета на Украйна, Русия ще плати висока цена. Нищо няма да бъде изключено, включително "Северен поток 2“.

Бен Уолъс, министърът на отбраната на Обединеното кралство, каза, че иска Германия да използва "Северен поток 2“ като "лост“ срещу президента Путин, след като той призна, че "не е оптимист“, че конфликтът може да бъде избегнат.

По думите му, газопроводът "Северен поток 2“ е "един от малкото козове, които могат да направят разлика“.

Уолъс започна двуседмичен дипломатически блиц около Европа, за да убеди съюзниците си да подкрепят тежките санкции срещу Русия и да изпратят смъртоносни оръжия в Украйна. Говорейки преди среща с германския си колега в Берлин, той каза, че иска "по-силен сигнал за санкции“ от правителството. Военният министър на Обединеното кралство също така провежда дискусии със съюзниците от НАТО за изпращане на британски войници, военни кораби и самолети в региона.

Западните съюзници се подготвят за реакцията на Русия на писмените отговори от САЩ и НАТО на исканията й Алиансът да се оттегли от Източна Европа и да се откаже официално от присъединяването на Украйна към Алианса.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза пред репортери, че Вашингтон не е направил отстъпки пред исканията на Русия, но е предложил други области, в които биха могли да постигнат реципрочни споразумения. "Топката е в тяхното поле“, каза той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров предупреди за "ответни мерки“, ако централните искания на Москва не бъдат изпълнени. Отговорите сега ще бъдат поставени пред Путин за разглеждане на следващата стъпка на Русия. Путин не е коментирал публично кризата в Украйна от 23 декември и американското разузнаване смята, че той все още не е решил дали да нареди военни действия.

Президентът на Франция Макрон трябва да говори с Путин по телефона в петък, докато Уолъс потвърди, че ще отиде в Москва през следващите няколко дни в опит да убеди Кремъл да отстъпи. Той ще се срещне с руския си колега Сергей Шойгу в първите подобни преговори от 2013 г.

Запитан какво се надява да постигне, министърът каза: "Искам руснаците да разберат, че украинците ще се бият и Русия рискува икономиката си, рискува да бъде изолирана и това не е наследство, с което президентът Путин иска да бъде запомнен“. Той добави, че иска да избегне кръвопролития "за руски семейства или за украинци“.

Германия обаче настоява, че е правилно да не се изпращат смъртоносни оръжия в Украйна, защото подобен ход би ескалирал конфликта.

Смята се, че САЩ и Обединеното кралство обмислят изпращането на по 1000 войници в Румъния, България и Унгария, за да се допълнят силите на НАТО, разположени в Източна Европа. Великобритания няма сили в тези страни.

Уолъс каза: "Определено бихме могли да разположим повече сили на суша, море или въздух“. Една от възможностите е изпращането на фрегата или разрушител в Черно море.

След разговори в Нидерландия и в щаба на НАТО в Брюксел, той заяви още: "Това, което искаме от Германия, като най-голямата икономика в Европа, е ясен сигнал за санкциите“.

Лиз Тръс, външният министър, който също настоява да посети Москва, каза, че Обединеното кралство не изключва подкрепата за лични санкции срещу Путин в случай на нахлуване, след като президентът Байдън каза, че преценява тази опция.

Китайското правителство отхвърли информациите в медиите, че президентът Си е помолил Путин да отложи всяка инвазия в Украйна до след Зимните олимпийски игри в Пекин следващия месец.

Превод и редакция: Иван Христов