Единствената война, която смята да води прокуратурата с МВР, е срещу престъпността, а не помежду ни. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който беше изслушан от Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че прокуратурата има желание да участва в реформата в системата.

"Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 и основното в тях е едно – да заемеш предни позиции, за да упражняваш някакъв контрол. Никога тази реформа, по никакъв начин не е била консултирана през годините с хора, които практикуват наказателно право. Подозирам, че и сега ще се случи същото. Целта никога не е била ефективност на съдебната система, а е политическа. Очаквам в момента да попаднем в същата ситуация, но ние сме готови в тази реформа. Наясно сме, че се забави изключително много изпълнението на препоръките на Венецианската комисия от Съвета на Европа, защото това трябваше да бъде решено от предишните главни прокурори. Много се надявам някой да ни попита нас и съда, кои са реалните проблеми, защото пак ще повторя - Наказателния кодекс е остарял, а няма как да се борим с престъпността с остарял НК“, категоричен бе Гешев.

Той допълни, че в момента се развива теорията как Прокуратурата е виновна за всичко, нека първо ви кажа, че наказателното правосъдие е 10% от цялото правосъдие. Т.е. в 10% от делата участват прокурори. От тези 10% - 96% има осъдителни присъди. И въпреки това, за всичко е виновна прокуратурата, въпреки че имаме 96% осъдителни присъди.

Гешев подчерта, че той няма проблем да се отчита пред НС всяка седмица.

"Ако някой се вълнува от отчетността, докладът за дейността на прокуратурата е внесен от май месец миналата година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат. Вече сме януари“, каза още той и добави, че отчетността на главния прокурор е проблем на законодателно решение.

Главният прокурор отново настоя за взаимодействие между институциите – "не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смята да води прокуратурата с МВР, е срещу престъпността, а не помежду ни. Защото резултатът ще платят българските граждани и го плащат с този бум на престъпността. Отидете в някой малък град“, заяви Гешев. "Работата на един прокурор не е да го харесват, ние не сме телевизионни звезди“, обясни главният прокурор