С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Това каза пред журналисти в Брюксел главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той е на работно посещение в Брюксел, където провежда работни срещи с представители на Европейския парламент.

Пред журналисти главният прокурор подчерта, че е налице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм за върховенство на закона, имайки предвид няколко притеснителни тенденции.

"С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Казвам го съвсем отговорно. Според мен българските граждани вече са го усетили и скоро това няма да може да бъде скрито от тях. Не, не искам да ни третират като Полша и Унгария, но Прокуратурата иска сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение във връзка с тези изключително притеснителни тенденции“, посочи главният прокурор.

"Освен корупцията по високите етажи, която е хроничен проблем, в момента се възраждат редица други, които смятахме за забравени – телефонните измами, обикновените кражби, убийствата и организираната престъпност. Това се дължи на липсата на взаимодействие с институциите, на опитите за война със Съдебната власт и цената за това ще платят българските граждани. Това беше важното, което изложих пред евродепутатите“, добави Иван Гешев.