"Ситуацията в страната е притеснителна. Все повече общини спират уличното осветление, градският транспорт изнемогва, сметките на болниците са нараснали в пъти, същото е и с детските градини, училищата, религиозните храмове, старческите домове и др. Всичко това са организации, които имат фиксирани бюджети и не могат да вдигнат цените за да компенсират увеличението". Това каза на брифинг днес народният представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

"Днес ще внесем в Парламента проект за решение за 100% компенсация на общини, болници, културни институции, детски градини, училища и ясли, обществен транспорт, религиозни храмове и други организации от обществения сектор“, съобщи Делян Добрев. "Надяваме се, ако не утре, то следващата седмица това предложение да влезе в пленарна зала. Защото вече в 50 общини спряха уличното осветление, а религиозните храмове са пред затваряне“, подчерта той.

Добрев припомни, че за Електроразпределителните дружества държавата намери пари от бюджета да плати 100% разликата в цената на електроенергията. "Сега искаме по същия модел, предложен от това Правителство, както плащат 100% от разликите за ток на ЕРП-тата, да платят разликите в цената на електроенергията за общини, болници, културни институции, детски градини, училища и ясли, обществен транспорт, религиозни храмове и др. от обществения сектор“, категоричен е Добрев. "Парите за това ще са от същото място, от където сега вземат, за да компенсират на ЕРП-тата. В абсолютна стойност, парите за компенсация за всички тези организации ще са по-малко от парите за ЕРП-тата", коментира народният представител от ГЕРБ-СДС.

Той уточни, че е право на управляващите е да преценят от къде да вземат тези средства. "Ние като опозиция предлагаме решение за компенсация и подпомагане на обществения сектор в този критичен момент. За сметка на кои разходи е право на управляващите да определят“, подчерта Делян Добрев.