Ако украинците не се оттеглят от политиката си срещу малцинствата, това много ще ограничи способността на унгарското правителство да предоставя каквато и да е подкрепа, дори в този конфликт, заяви първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто в интервю за проправителствения вестник Magyar Nemzet в сряда (26 януари), предава Euractiv.

Будапеща и Киев са в спор за правата на малцинствата, откакто украинският парламент прие през 2017 г. закона "За осигуряване функционирането на украинския език като държавен език“, който според Будапеща потъпква правата на закарпатското етническо малцинство се учи на унгарски.

Броят на етническите унгарци в Украйна, повечето от които живеят в Закарпатската област, се оценява на 140 000 души.

На свой ред Унгария продължи да блокира сътрудничеството на Украйна с НАТО и провеждането на преговорите на Комисията Украйна-НАТО.

Министърът на външните работи Сиярто каза, че "каквито и жестове да сме правили досега, не сме получили почти никакви положителни отзиви в замяна“.

Изброявайки няколко случая на подкрепа на Унгария за Украйна през последните години, Сиярто обвини Украйна, че продължава да лишава от права унгарското етническо малцинство.

"Също така в контекста на ситуацията със сигурността в Източна Европа, казах откровено на нашите колеги от ЕС и НАТО, че ако украинците не отстъпят от тази политика, това много ще ограничи способността на унгарското правителство да предоставя каквато и да е подкрепа на Украйна, дори и в този конфликт“, подчерта първият дипломат на Будапеща.

Попитан по-рано дали има причина за безпокойство относно ескалиращата ситуация със сигурността между Запада и Русия, Сиярто каза, че Унгария не иска да види "завръщане към Студената война и нейната психоза“.

"Виждаме словесната война между Изтока и Запада, виждаме ги да се заплашват един друг и сме загрижени за това. В интерес на нашата национална сигурност е Съединените щати и Русия да говорят помежду си, да се консултират помежду си, защото няма алтернатива на диалога“, каза той.

По-късно Сиярто каза, че външната политика трябва да се води въз основа на националните интереси. По думите му, унгарският интерес очевидно е да поддържа прагматични, нормални отношения с Русия, основани на взаимно уважение..

Превод и редакция: Иван Христов