"Лична кауза на Борисов, както и моя беше да модернизираме авиацията. Тази битка беше изведена до край поръчвайки 8 самолета Ф-16. От този кабинет се очаква да намери начин и пари да още 8. Има запитване към САЩ, но не знаем дали редовния кабинет ще има смелостта да модернизира авиацията. Ако управляващите искат истински да спазват обещаното вчера, то те трябва да отделят 2% от БВП за отбрана“. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той припомни, че по време на тяхното управление е започнала модернизацията на родните ВВС.

От ГЕРБ разкритикуваха министъра на отбраната и премиера, които вчера заявиха, че от години армията у нас страдала от недофинансиране.

Христо Гаджев коментира, че по време на кабинета Борисов 3 са реализирани проекти на стойност близо 3 милиарда лева. Вдигнали са се заплатите на военнослужещите.

"Общо за трите кабинета Борисов са дадени над 5 милиарда. Това, че не е била финансирана е пълна лъжа“, допълни Христо Гаджев.

Освен това по думите му правителството вчера взело решение да подкрепи Русия в искането ѝ с изтеглянето на войските на НАТО от наша територия и съобразяване с нейната позиция.

Томислав Дончев определи вчерашното изслушване в парламента на Кирил Петков, като фриволно откъм истината. Въпреки това то било полезно. "Това беше един съкратен интензивен курс благодарение на който, правителството се запознава с особеностите на страната – география, способности на армията, брой газови връзки и възможности за зареждане с ядрено гориво“, коментира Дончев