Проблемите, свързани с миграцията, и политиките за решаването им: това е основната тема на поредната конференция, която БТА организира в Хасково, в рамките на инициативата си "Български гласове за Европа“.

Събитието ще открият евродепутатите Ева Майдел, Радан Кънев и Андрей Новаков, областният управител на Хасково Катя Панева, кметът на Хасково Станислав Дечев и генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който ще модерира дискусията.

Голямата тема на дискусията е каква да бъде ролята на ЕС на световната сцена. Важен аспект от нея е миграцията - широкообхватна тема, която отново е в дневния ред на обществата в Европа. Очаква се в дебатите да се чуят различни аргументи, свързани с единната европейска политика по проблема с миграцията. Ще бъдат засегнати и теми с местен адрес: миграцията е важен въпрос за Хасково заради географското му разположение: на границите с Турция и Гърция, откъдето идва миграционен натиск. В региона функционират три центъра за временно настаняване на мигранти.

В дискусията от първо лице ще бъде коментирано съжителството на мигрантите с местните жители. Ще бъде засегната и темата как децата на мигранти се интегрират в нашата образователна система.