Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че търси алтернативни източници на енергия за ЕС. Европейските съюзници на САЩ се опасяват, че Москва може да им спре газа, ако реши да "нахлуе в Украйна“, пише Daily Mail.

Русия доставя големи количества синьо гориво за Европа чрез своята тръбопроводна система през Украйна. Този износ може да бъде сериозно засегнат в случай на потенциален конфликт, обяснява изданието.

Американските власти посветиха последните няколко седмици на разработване на глобална стратегия. Те проучват варианти за отклоняване и увеличаване на доставките на газ от цял свят към ЕС, за да уверят съюзниците от НАТО, че Вашингтон няма да ги остави в беда.

Въпреки това, според експерти, идеята на Белия дом е обречена на провал. "Ако Русия напълно спре доставките, тогава няма да можем да ги възстановим. Други доставчици няма да могат да ги възстановят. Това е физически невъзможно“, каза в интервю за изданието Саманта Грос, директор на Инициативата за енергийна сигурност и климат в института Брукингс.

Тя е скептично настроена към инициативата на администрацията на Байдън, смятайки я за недостатъчна. Грос каза, че Европа е "в затруднение“ и няма достатъчно свободен газ в света, за да има реален ефект.

Европейският съюз получава около една трета от доставките на газ от Русия. Въпреки мерките, които се разработват, Белият дом се съмнява, че Путин ще се реши да загуби "надеждна клиентска база и стабилен приток на доходи през период на рекордни печалби“, отбелязва Daily Mail.

Германия остава най-големият купувач на руско гориво в света. Тя може да усети недостиг по-остро от другите членки на ЕС. "Газът от Русия не може да бъде заменен в краткосрочен план“, призна Маркус Креббер, ръководител на германската компания RWEAG, на неотдавнашна енергийна среща на върха.

Проблемът се задълбочава от факта, че запасите от природен газ в Европа са на рекордно ниско ниво. Към 12 януари запасите от синьо гориво на континента паднаха под ключовия общ капацитет от 50% до 49,33%, според последните данни на браншовата асоциация Gas Infrastructure.

Според Европейския център за изследвания на сигурността Джордж Маршал Русия държи 27,5% от световните запаси от природен газ. Тя е следвана от Иран с 15,9% и Катар с 14,9%. Обемите на други държави не надвишават 4%, подчертава изданието.

Според Daily Mail САЩ разчитат на Катар да помогне на Европа с доставките, ако Русия ги спре. Но страната от Близкия изток няма да може да направи това, тъй като произвежда газ на пълен капацитет, а по-голямата част от горивото й се изпраща в Азия по дългосрочни договори, които не може да отмени.

Държавната Qatar Energy продава част от LNG на спотовия пазар, където европейските купувачи могат да купуват горивото. Но тези обеми не са достатъчни, за да повлияят сериозно на състоянието на нещата, смятат експерти.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки не обсъди с репортери възможни споразумения на САЩ с Катар. Тя каза, че Вашингтон обмисля "много опции и непредвидени ситуации“.

Високопоставени служители на администрацията на Байдън потвърдиха, че водят преговори за увеличаване на доставките на газ за ЕС, но отказаха да дадат подробности. Те казват, че не искат да "уведомяват и информират“ Путин за своите ходове, заключава Daily Mail.

Превод и редакция: Иван Христов