Дания трябва да премахне всички оставащи свързани с COVID-19 ограничения, след като се разбра, че хоспитализациите и смъртните случаи от Омикрон остават на стабилно ниво, а същевременно нивата на ваксинация в скандинавската страна са високи, пише европейската редакция на Politico.

"Тази вечер можем да вдигнем рамене и да намерим усмивката отново. Имаме невероятно добри новини, вече можем да премахнем последните ограничения за коронавирус в Дания“, каза премиерът Мете Фредериксен на пресконференция, след препоръки на епидемичната комисия и с подкрепата на всички основни политически партии. Последните ограничения ще бъдат премахнати на 1 февруари.

Съобщението идва на фона на увеличение на инфекциите, като в сряда са регистрирани 46 000 нови случая на COVID-19.

"Последните седмици се наблюдават много високи нива на заразяване, всъщност най-високите за цялата пандемия“, каза Фредериксен. "Затова може да изглежда странно и парадоксално, че сега сме готови да се откажем от ограниченията“.

Министърът на здравеопазването Магнус Хойнике добави: "Ситуацията в Дания е, че имаме това разделяне между инфекциите и пациентите в интензивно лечение и това се дължи главно на голямата привързаност на датчаните към реваксинацията. Това е причината, поради която сега е безопасно и правилно да го направим“.

Около 82 процента от населението на Дания на възраст 12 и повече години е напълно ваксинирано с две дози, от които 50 процента са подсилени с трета доза, според Датския орган по здравеопазване и лекарства.

Превод и редакция: Иван Христов