Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Сливен, с което са задържани под стража две лица – Цанко Г. и Антоанета П., обвинени в умишлено убийство на жена от гр. Нова Загора. Това съобщиха от Апелативен съд - Бургас.

Обвиняемите обжалват пред въззивната инстанция наложената мярка за неотклонение. Двамата са подведени под наказателна отговорност за престъпление по чл.115, вр. чл.20, ал.2 от НК, за това, че на 20.09.2021г., в гр.Нова Загора, в съучастие, чрез нанасяне на множество удари по цялото тяло, умишлено са умъртвили Събка И. от гр.Нова Загора, като смъртта е настъпила на 28.09.2021г. в гр.София.

Апелативен съд – Бургас е намерил жалбата им за неоснователна.

Втората инстанция подчертава в акта си, че произнасянето на съда по въпроса за мярката за неотклонение, която обвиняемите следва да търпят на съответния етап от развитие на наказателното производство, няма отношение към крайния акт в процеса, решаващ въпроса за вината на всяко от лицата.

След проверка законността на задържането, апелативните съдии са преценили, че събраните до момента доказателства обосновават предположението за евентуална съпричастност на лицата към деянието, за което са обвинени. Съдът е приел, че доколкото те са привлечени като обвиняеми за престъпление, предвиждащо наказание "лишаване от свобода“ за повече от 10 години, е реална възможността да се опитат да се укрият или да извършат престъпление. Разпитани са множество свидетели, които са били очевидци на нанесения побой. Според свидетелски показания двамата са проявили дръзко и агресивно поведение спрямо пострадалата жена. Въззивният състав е намерил за правилен извода на първонстанционния съд, че съществува опасност обвиняемите да въздействат на разпитаните свидетели в насока промяна на техните показания, в случай че са с по-лека мярка за процесуална принуда.

Определението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена взетата спрямо Цанко Г. и Антоанета П. мярка за неотклонение “задържане под стража“, е окончателно.