Подразделения на гръцката армия и общинските екипи извадиха стотици превозни средства, които бяха блокирани в снега в продължение на три дни по пътната връзка, свързваща Атина с международното летище на столицата, докато властите се опитват да разчистят блокираните пътища и да възстановят електрозахранването в засегнатите части на града, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Силният снеговалеж причини големи смущения в Гърция и съседна Турция, спирайки полетите, блокирайки магистрали и причинявайки прекъсвания на тока.

Снегът покри Атина и голяма част от страната в понеделник, оставяйки хиляди шофьори в снежен капан по главните пътища в гръцката столица за часове, като много от тях бяха принудени да прекарат нощта в колите си при минусови температури.

Много градски улици все още са непроходими в сряда, докато снежната буря също доведе до прекъсване на електрозахранването в няколко квартала на Атина.

Премиерът Кириакос Мицотакис поднесе "лично и искрено извинение“ на закъсалите шофьори в изявление, направено по време на заседание на кабинета, като обвини частните оператори на пътищата, че са действали неправилно и безрезултатно по време на бурята.

Превод и редакция: Юлиян Марков