Използването на така наречената конверсионна терапия, която се използва, за да излекува хора с неестествена сексуална ориентация или полова идентичност, стана престъпление във Франция във вторник, когато парламентът одобри закон, иницииран от управляващата партия на президента Макрон, пише The Times.

Всеки, който се опитва да лекува гейове и транссексуални хора, може да бъде наказан с до две години затвор и глоба от 30 000 евро, с по-строги присъди, ако са замесени лица под 18 години или уязвими възрастни.

Законодателството, популяризирано от депутати на "Република Напред!“, следва подобни закони в Канада, Бразилия, Еквадор, Малта, Албания и Германия. Предложения за забрана на практиката, която е осъдена от някои медицински специалисти, бяха направени и във Великобритания и десетина други страни.

Първоначално законопроектът бе обявен от правителството на Макрон за ненужен, тъй като конверсионната терапия може да бъде преследвана съгласно съществуващите закони, включително сексуален и морален тормоз, сексуално и общо насилие, изнасилване и отвличане.

Елизабет Морено, министър на равенството, каза, че е доволна от новия закон. "Да бъдеш себе си не е престъпление“, написа в "Туитър“ тя миналия месец, когато сенатът го одобри.

Докато парламентът гласува единодушно в полза на закона, срещу него се противопоставиха 28 сенатори, като 305 го подкрепиха. Противниците, всички от консервативната Републиканска партия, отхвърлиха включването на полова идентичност, тъй като тя предполага транссексуални концепции, които не се приемат от традиционните католици и консерватори.

Клеман Бон, европейският министър, който е гей, написа в "Туитър“, че е "горд с това споразумение“.

Експерти от Организацията на обединените нации осъдиха конверсионната терапия - която може да използва групови сесии, инжекции, електрически шокове, молитва и принудителен секс.

Във Франция, където няколко случая на отвличане с цел терапия се появиха в заглавията, процесът обикновено включва молитва и участие в групови сесии. Депутатите изчислиха, че са регистрирани около 100 случая "през последните години“.

***

Варшава. От вторник Полша започна изграждането на постоянни укрепления по външната граница на ЕС с Беларус, съобщава германският вестник Die Welt. Според официалния представител на граничната служба "работата започва с пробиване на дупки за подпорите и тяхното бетониране“.

В продължение на няколко месеца хиляди мигранти се опитваха да влязат в Полша или балтийските страни през външната граница на Европейския съюз с Беларус, припомня вестникът.

ЕС обвинява беларуския лидер Александър Лукашенко, че умишлено е дал на хората от кризисни региони като Ирак или Афганистан възможност да летят до Минск, за да могат след това да влязат незаконно в ЕС.

Както се отбелязва в статията, дължината на границата между Полша и Беларус е 418 км, като 186 от тях минават по суша. Върху тези парцели военните поставиха временни бариери в края на август, за да затруднят незаконното преминаване на границата от мигрантите.

Ролята на временни прегради изигра ограда от бодлива тел с височина приблизително 2,5 м. Сега тя трябва да бъде заменена с постоянна бариера с височина 5,5 м, която също ще бъде оборудвана със сензори за движение и камери за наблюдение. Бюджет от 366 милиона евро е заделен за изпълнението на този проект, съобщава германският вестник Die Welt.

***

Барселона. Развитието на събитията около Украйна е знак за слабост на САЩ. Това мнение изрази френският политолог Жил Кепел в интервю, публикувано в сряда за испанския вестник El Mundo.

Според него изтеглянето на американските войски от Афганистан "показва, че САЩ не разполагат с такива глобални властови ресурси, както в миналото“. "НАТО беше създадено, за да сдържа Съветския съюз, но няма същата ефективност срещу Китай“, смята политологът. "НАТО не беше преосмислено след [прекратяването] на Варшавския договор и падането на Берлинската стена, но беше само преориентирано, а днес то достигна своя предел, стана неефективно“.

"Това, което виждаме сега, е слабостта на САЩ“, каза Кепел. "Това, което виждаме в Близкия изток, е един знак, а това, което виждаме на границата с Украйна, е друг знак“.

***

Брюксел. Европа е изправена пред "най-опасния момент“ след Студената война на фона на опасенията, че Москва ще нахлуе в Украйна, заяви първият дипломат на Брюксел Жозеп Борел, призовавайки блока да намали енергийната си зависимост от Русия и да се обедини около цялостна стратегия за сигурност, пише европейската редакция на Politico.

"През последните две години се наблюдава сериозно влошаване на нашата стратегическа среда до степен, че днес преживяваме най-опасния момент от периода след Студената война“, каза Борел във вторник по време на събитие, организирано съвместно от Европейската служба за външна дейност. и Института на ЕС за изследвания на сигурността.

"Русия направи икономиката си по-устойчива на санкции, изгради силна устойчивост. Русия днес е третият притежател на активи в долари — 400 милиарда долара. Но ние не направихме същото в енергийната област и трябва да намалим нашата зависимост върху руската енергетика“, добави Борел.

Забележките му идват в момент, когато страните-членки на ЕС се опитват да се споразумеят как да отвърнат на Москва, ако нападне съседа си. Една от спорните точки е газопроводът "Северен поток 2“, минаващ от Русия до Германия, който Берлин не се е ангажирал напълно да отмени, ако Русия нахлуе въпреки натиска от страна на съюзниците.

"Кризата Украйна-Русия показа, че сме изправени пред все по-стратегическа среда. Но отново дебатът за европейската сигурност отива далеч отвъд кризата Украйна-Русия“, каза Борел. "Огледайте се около нас: Балканите, Близкия изток, Африка, НАТО, Тихия океан – тези дни заплахите идват отвсякъде и се проявяват във всички стратегически области“.

Той добави, че след две десетилетия на планиране на сигурността, които доведоха само до "анализа, инициативи и планове с много акроними“, ЕС трябва да се споразумее за цялостен подход към сигурността, който се превръща в конкретни действия.

"Основният факт е, че сигурността и отбраната вероятно са областта, в която интеграцията в Европейския съюз има най-голямата разлика между очакванията на гражданите и резултатите“, каза Борел.

Миналата година Борел представи първия проект на нов "Компас за сигурност“ на ЕС, който има за цел да изложи по-силна военна стратегия. Той каза във вторник, че тези планове представляват основния геополитически избор на ЕС между "сериозно инвестиране в способността ни да действаме или приемане да бъдем обект“, а не участник във външната политика.

Той добави, че подобно на установяването на валутата на еврото и приемането на единен план за възстановяване от коронавирус, Компасът за сигурност ще изисква ЕС да "скочи заедно“.