Хърватският премиер Андрей Пленкович се извини на украинците за изявлението на президента на страната Зоран Миланович. Както пише "Украинская правда“, изявлението на премиера е публикувано на страницата на хърватското правителство в "Туитър“.

"Като се има предвид, че в Украйна няма наши войници, а контингентът в Полша вече се е върнал, не знам кои военни възнамерява да изтегли президентът. Неговото изявление за корупцията в Украйна не е наша позиция и от името на правителството се извинявам на украинците за подобни абсурди“, каза той.

Както припомня изданието, по-рано президентът Миланович каза, че Украйна няма място в НАТО и в случай на ескалация с Русия Загреб ще се дистанцира максимално от събитията.

На въпрос как ще реагира Хърватия на ситуацията в Украйна, Миланович каза: "Няма да имаме нищо общо с това. Ако има ескалация, ще изтеглим и последния хърватски войник от региона“.

"Украйна няма място в НАТО. Когато Украйна смени властта, тогава това движение, което не беше демократично, беше преврат“, каза между другото той.

Украинското външно министерство вече реагира на това изявление, като покани посланика на Хърватия Аница Ямич.

"Хърватският президент показа своето пренебрежително отношение и неблагодарност за помощта, която Украйна и украинците оказаха на Хърватия по време на нейната борба за независимост, както и в борбата с опустошителни пожари в миналото. Но сме сигурни, че тази неблагодарност е негова лична черта и не се отнася за хърватския народ, с когото сме обединени от приятелство и взаимно уважение“, заявиха от украинското външно министерство.

Превод и редакция: Иван Христов